Дисциплина - ключът към успеха на световния шампион Християн Стоянов

Едно 21-годишно момче от Габрово донесе много радост на България, след като в началото на месеца спечели световната титла на 1500 метра в категория T46 на атлетическия форум за хора с увреждания в Дубай. Християн Стоянов триумфира с европейски рекорд и рекорд на шампионатите - 3:50.87 минути. Миналата година талантливият атлет стана и европейски шампион, а сред отличията му са още бронз от Световното за хора с увреждания в Лондон през 2017 г., европейско сребро през 2016 г. и второ място на Световните игри в Сочи през 2015 г. Стоянов даде ексклузивно интервю за Sportal.bg

“Определено ми харесва да събирам медали от тези първенства. Радвам се, че нещата вървят във възходящ ред. Резултатите ми стават все по-добри, макар и не толкова бързо, колкото аз бих искал, но важното е, че вървим нагоре”, коментира Стоянов пред екипа на

Sportal.bg

своята богата колекция от медали.

 

На последното първенство в Дубай той се движи в по-задни позиции, но 400 метра преди финала решава да започне атаката си. В крайна сметка ходът му се оказва успешен: “Това наистина е рисков ход, може би просто усетих момента, когато трябва да се случи. Рискувах и беше печелившо. Не съжалявам за този ход, но може би следващия път ще имам малко повече търпение и ще атакувам по-късно.”

 

“Сигурен съм, че при следващата ни среща тези конкуренти няма да имат шанс”, тези думи изрича Стоянов след Световното първенство за хора с увреждания през 2017 г., когато печели бронзовия медал на 1500 метра. Вярва ли, че ще изпълни заканата си и преди изминалия форум в Дубай: “Тогава вярвах много силно, но преди това световно не бях на това мнение. Отново имах респект към конкурентите си, бях притеснен за състезанието и не бях сигурен в себе си, но постепенно видях, че така се случва.”

Успехите на 21-годишния талант от Габрово са плод не само на усилените тренировки, но и на изключителната му дисциплинираност. След като прави първите си стъпки и печели първите си медали под ръководството на Веселин Георгиев, от няколко години той се готви при легендата на средните и дълги бягания в България Евгени Игнатов. Налага се обаче половината от тренировките да се водят от разстояние, тъй като двамата живеят в различни градове. Стоянов преследва своята цел и никога не кръшка от тренировките, а за сериозната му отдаденост говорят резултатите. 

 

“Определно има голяма разлика от преди. Трудно е да се съчетава, защото живеем на различни места с Евгени Игнатов. Но пък това и помага, използваме го като начин да се разнообразяваме един от друг, а в същото време да се отнасяме коректно към тренировките, които той ми задава. А в същото време той да подхожда към мен с търпение и да очаква резултатите ми.   

Мотивира ме това, че знам, че трябва да се свърши. Знам, че ако не изляза, не бягам и не направя тренировката, която е нужна, след това на състезанието няма да бъда този, който се очаква да бъда. Не искам и да нарушавам добрата връзка между мен и треньора ми, тъй като той ми има абсолютно доверие, както и аз на него. Затова е важно аз да бъда коректен и да изпълнявам тренировките. Освен че не би било коректно към него, не би било коректно и към мен като състезател, тъй като по този начин реално лъжа себе си. И ако очаквам силен резултат, той няма да дойде, както се случи сега”, коментира Стоянов тренировките с Евгени Игнатов и своята мотивация. 

 

И дори да има дни, в които не му се става и не му се тренира, тогава на помощ идва приятелката му Елена. Тя е бивша състезателка по планинско бягане и винаги напомня на любимия си каква е целта му, като по този начин не му оставя избор и той поема към поредната тренировка, зареден с оптимизъм.  

И тъй като сред основните цели на Християн безспорно е медал от Параолимпийските игри в Токио догодина, няма как да пропуснем темата: “Надявам се да успея да стигна медал в Токио. Всичко зависи от следващите няколко месеца - остава по-малко от година до Паралолимпийските игри. От голямо значение е аз да съм здрав през този период и да мога да тренирам пълноценно. Тренирам ли пълноценно, вярвам, че бих стигнал до медал.”

Цялото интервю с Християн Стоянов с любопитни подробности за висшето му образование, Габрово и любимото му хоби може да откриете във видеото.  ФОТОГАЛЕРИЯ от завръщането на Християн Стоянов със световното злато ТУК!!!ФОТОГАЛЕРИЯ от тренировка на Християн Стоянов ТУК!!!

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти