Гледай на живо

Черно море се завръща в Европа - на живо от Ловеч преди сблъсъка с Апоел (Беер Шева)

Най-популярният стриймър остана на крачка от норма за гросмайстор

Най-популярният стриймър остана на крачка от норма за гросмайстор

Най-популярният стриймър Леви Розман, познат в социалните мрежи като GothamChess, остана на крачка от придобиване на норма за гросмайстор на турнира Madrid Chess Festival, който самият той организира заедно с Давид Мартинес и Пепе Куенка.

Шестима гросмайстори взеха участие в него, както и много стриймъри.

Розман беше водач почти през цялото време на турнира, но направи реми в последната си партия и остана на второ място в крайното класиране с 5.5 точки от 9 кръга. За гросмайсторска норма бяха необходими 6.5 точки - точно толкова, колкото постигна Хулио Гомес.

Розман все пак увеличи ЕЛО-то си от 2322 на 2348 - за титлата гросмайстор е необходимо ЕЛО от поне 2500 и три покрити “норми”, които се получават от участия в подобни турнири с други гросмайстори.

Розман се подготвяше повече от месец за завръщането си в турнирите на дъската и това беше първият му такъв от 3 години, а целта му е най-после да стане гросмайстор, след като от над 10 години е международен майстор и треньор. Той е с над 5 милиона абонати в YouTube и има две издадени книги с уроци по шахмат.

Следвай ни:

Още от Други спортове

Виж всички