Гледай на живо

Левски стартира новия сезон с трудно гостуване на Локомотив (София) – на живо от „Надежда“ с всичко най-интересно преди сблъсъка

БСФШ: Разрешаването на проблемите в шахмата ни трябва да е приоритет за ММС

БСФШ: Разрешаването на проблемите в шахмата ни трябва да е приоритет за ММС

Ръководството на Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) реагира на официалното изявление на Министерството на младежта и спорта и изпрати отворено писмо до медиите:

ММС поряза мераците на БСФШ за финансиране
ММС поряза мераците на БСФШ за финансиране

Основна задача пред Министерството на младежта и спорта (ММС) е да разрешава проблемите в спорта, а не да ги задълбочава като взема страна в тях. Според нас това трябва да става в лични срещи с основните участници в спорта, а не чрез криене зад прессъобщения. Безспорен факт е, че въпреки нашата писмена молба, служебният (временен) министър на младежта и спорта вече трети месец не намира време да се срещне с ръководството на Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ), която единствена е избрана да представлява българските интереси в шахмата на международно ниво като член на Световната шахматна федерация (ФИДЕ) и Европейския шахматен съюз (ЕШС) и като такава само БСФШ има право да организира спортни дейности по шахмат и да дава рейтинг (нещо, което е водещо за интересите на всеки български шахматист).

От прессъобщението на ММС от 14.6.2024 г. става ясно, че основна задача пред настоящия служебен (временен) министър на младежта и спорта е да защитава решението, взето по спорен начин от друг служебен министър на младежта и спорта (Весела Лечева), да издаде лиценз на друга шахматна федерация, нечленуваща във ФИДЕ или ЕШС, вместо да приложи стриктно закона. ММС избирателно коментира спорния въпрос с издаването на лиценз на друга шахматна федерация през 2022 г., но избягва да обясни защо отказва да го отнеме сега, когато това е задължение на министъра по закон.

В прессъобщението ММС пропуска да каже, че след като спортен лиценз се издава само на една спортна федерация по шахмат и такъв вече е издаден на друга спортна федерация, БСФШ не може да кандидатства за издаването на лиценз по шахмат, докато министърът бездейства и не отнема издадения лиценз.

Издаването и отнемането на спортен лиценз са две отделни, независещи една от друга процедури.

Тук е мястото да напомним на служебния (временен) министър на младежта и спорта, че съгласно Конституцията на Република България, „международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат“. Такъв документ е Бялата книга за спорта, в която Европейската комисия признава автономията на спортните организации като ФИДЕ и ЕШС, които вече са взели своето решение за това коя шахматна федерация да представлява Република България в този спорт на международно ниво.

Видно от прессъобщението, ММС е наясно коя спортна федерация е член на ФИДЕ и ЕШС и представлява българския шахмат пред света.

В закона изрично са предвидени хипотези, при които се отнема издадения лиценз на спортна федерация, а именно, когато спортната федерация „е с отнето или прекратено членство в съответната международна спортна организация с влязъл в сила акт на международната организация или с отнети от член на международната спортна организация права за организиране на спортни дейности по съответния вид спорт“.

Ние питаме защо служебният (временен) министър на младежта и спорта не прилага закона и не отнема лиценза за спорта шахмат на другата спортна федерация, когато е безспорно, че й е отказано членство във ФИДЕ с влязло в сила решение на Съвета на ФИДЕ от 14.12.2023 г. и въпросната спортна федерация нито може да организира спортни дейности под егидата на ФИДЕ и ЕШС, нито може да дава рейтинг за шахматни състезания, нито може да излъчи и подготви национални отбори по шахмат за международни състезания.

Също така очакваме отговор на въпроса защо ММС отпуска целеви средства на лицензираната спортна федерация за треньори на национални отбори, каквито те не излъчват и не подготвят, т.е. средствата не се харчат целево.

„Българска спортна федерация по шахмат“

Следвай ни:

Още от Други спортове

Виж всички