"Шуменско плато 2024" очаква около 200 колоездачи и бегачи на 30 юни

"Шуменско плато 2024" очаква около 200 колоездачи и бегачи на 30 юни

Състезанието по планинско колоездене "Шуменско плато 2024" ще се проведе на 30 юни (неделя), съобщиха от шуменският велоклуб „Илчов баир“, който е организатор на надпреварата. За шеста година освен крос кънтри маратон тя ще включва бягане и дуатлон.

Състезанието се провежда с подкрепата на Община Шумен, Природен парк Шуменско плато, Североизточно държавно предприятие и множество партньори и спонсори от Шумен и България.

Старт-финална точка ще бъде алеята зад паметник „Създатели на българската държава“. Състезанието ще започне в 8:30 чака, а награждаванията ще са поетапни и ще започнат около 14:00 часа.

Точно месец преди старта регистрираните участници са малко над 100, като се очаква бройката да нарасне до около 200 колоездачи, бегачи и дуатлонисти от цяла България. И тази година ще има състезатели от Испания и Украйна. Най-малкият записан участник към този момент е Никола Владимиров, който няма навършени 14 години. Той ще се състезава по 32-километровото колоездачно трасе. Най-възрастен дотук е Найджъл Морган, който е британец, но от няколко години живее в Банско. Той е на 69 години и както всяка година, и тази ще предизвика себе си на 50 км колоездене.

Дистанциите, на които състезателите ще премерят сили са четири – 50 км и 32 км колоездене, 20 км и 10 км бягане. Избралите да се състезават в дуатлона трябва да карат велосипед 32 км, след което да бягат още 10. Трасетата тази година са по-сбити и в непосредствена близост до Шумен.

За да е по-атрактивно на гостите и жителите на града са включени участъци около „Чучур дол“, бившия ресторант „Лъвчето“, като ще се минава през терасата с красив изглед към Шуменската крепост. В трасето са включени и участъци от боровата гора около ТВ кулата, както и една съвсем новоизградена пътека, свързваща заслон „Диана“ с Кьошковете.

„Ще ги прекараме и през връх „Търнов дял“ – най-високата точка на Шуменското плато. Друго характерно за тази година е, че трасетата за бягане имат много малко застъпване с тези на колоездачите. По маршрутите ще са разположени пет подкрепителни пункта, където състезателите ще могат да „заредят батериите“ и да продължат към финала. Ще се минава и покрай няколко горски чешми”, посочват организаторите.

Паричните и предметните награди за всички възрастови групи са осигурени от спонсори на състезанието. А възрастовите групи са: деца до 14 г., юноши и девойки 15-17 г., мъже и жени 18-39 г., мъже и жени над 40 г, мъже над 50 г.  И тази година медали ще получат всички, които успешно завършат своите дисциплини. Отличията са специално изработени за велоклуб “Илчов баир” от известния шуменски фотограф и занаятчия Стоян Драев.

Участниците могат да дойдат със семействата си и да се разположат на палатковия лагер, който ще бъде устроен на голямата поляна зад Паметника.

За най-малките гости на събитието, които искат да пробват част от трасето на големите състезатели, ще бъде предоставена възможност да покарат първите три и последните три километра от състезателните трасета. Условието ще бъде всяко дете да бъде оборудвано с предпазни средства и да бъде придружено от родител. Всеки малчуган ще получи подаръци от Велоклуб „Илчов баир“.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички