Гледай на живо

Какво е настроението в националния отбор по ръгби на България преди сблъсъка със Сърбия

Георги Градев: Право и ред! Втора лига само за българи

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Георги Градев гостува от 12:00 часа в студиото на Sportal.bg. Специалистът по спортно право ще бъде заедно с членове на своя екип, с които ще представят своята програма за развитие на българския футбол. Очаквайте на живо в Sportal.bg от 12:00 часа!

"Събрал съм хора, които разбират от футбол. Аз работя ежедневно от 20 години с поне 100-150 клуба от тези, които ще се явят на Конгреса. Аз не искам да стана президент на всяка цена. Ако смятат, че съм достоен, нека ме изберат. Аз доказах в шахмата какво мога. Не казвам, че във футбола ще станем европейски шампиони. Дори да не стана президент на БФС, ще продължа да бъда във футбола, защото от мен имат нужда всички наши треньори и футболисти зад граница. Не, екипът на Димитър Бербатов няма офис, където да се среща хората. Ние имаме различни мнения в нашия екип, трябва да има промяна в българския футбол. Виждам два екипа като флагмани на промяната - нашият екип и на Димитър Бербатов. Мисля, че и Жоро Захариев спада към тази категория. Използвахме много ресурс за изготвяне на програмата ни. Готвили са я специалисти - лиги, футзал, женски футбол, всичко.

Страцимир Тинчев: От ТВ права Етър е на плюс 30-40 хиляди лева на сезон
Страцимир Тинчев: От ТВ права Етър е на плюс 30-40 хиляди лева на сезон

Наследството е тежко. БФС умишлено отказва взаимодействие с държавата. Няма добре обособена ПФЛ. Трябва да се помогне на професионалния футбол да израства. Защо тези, които са в системата, не направиха тази промяна - някои от 40 години са там, някои от пет. Михаил Касабов защо досега не е инициирал дискусия по въпроса за отделяне на ПФЛ от БФС, за структурирането ѝ, това е възможно от 2019 г. На изборите на 15 март е много важно хората да не си тръгнат веднага след избора на президент. Важно е как ще бъде конструиран Изпълкомът - да има представител на феновете, на жените, на клубовете, на треньорите, ФИФА посочва това. Това не е НПО. Клубовете трябва да предложат хора, които да бъдат избрани - например аматьорските клубове да предложат свои представители. След като аз и Стилиян Петров повдигнахме въпроса за проблем във Видин, Михайлов отиде да открие там терен. БФС трябва да прави лесна играта за клубовете, а не да има шефове и подчинени. Искам да видя комуникация. 

20 Георги Градев, Павел Колев, Страцимир Тинчев, Тервел Златев гостуват в студиото на Sportal.bg

Първо - правна сигурност! Партньорство с държавата. Масов футбол и училища - да върнем масовия футбол. Аз не пропусках мач в 9-10 клас, за мен беше удоволствие да ходя на мач, сега не го виждам в младите. Подпомагане на аматьорския футбол и нова ПФЛ, нов договор за тв права. За да предпазим клубовете от фалит. Право и ред трябва да бъдат в основата на пирамидата! Смятам, че трябва жесток ремонт на Устава на БФС. Трябва да разширим кръга на членовете на БФС, трябва да вкараме и браншовите организации - съдии, фенове, клубове, женски футбол. Трябва да прекратим порочната практика с временните членове, това е като полубременна жена. Ако не си постоянен член, нямаш право да се състезаваш. В момента 199 клуба на сайта на БФС чакат за прием. Това не трябва да се допуска.

Крушарски: Бербатов ще си остане вечният кандидат! Гонзо не става за ръководител, бил е при мен, видял съм
Крушарски: Бербатов ще си остане вечният кандидат! Гонзо не става за ръководител, бил е при мен, видял съм

Не трябва да има хора над 65 години в Изпълкома и трябва да има мандатност - два мандата. Нямаш работа повече от 8 години в тази организация. Това не е бизнес. Това е обществено полезна дейност. До 2009 година никой не получаваше заплата. Батето никога не е получавал заплата в БФС. Мишо Касабов не взима заплата от БФС, между другото, за което евала.

По предложение на Гриша Ганчев и Венци Стефанов Михайлов започна да взима заплата, аз не съм съгласен с това. Тук се разминаваме с Бербатов и Иванов. Общото събрание на БФС не е работещо. Абсурд е Изпълкомът да заседава веднъж на три месеца, трябва веднъж на месец. Трябва да се намерят специалисти, които "про боно" да помагат на аматьорските клубове. Така е по света. Трябва да дадем възможност на клубовете да се състезават и в други турнири - едно време имаше зимни турнири в зала, сега без разрешение на БФС не става. Трябва да се прегледа и дисциплинарния правилник. Всичко трябва да е ясно. Предложенията трябва да се разгледат в хоризонтален ред - да се обсъдят с клубове, феновете, играчите", заяви Градев.

Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!
Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!

"Искаме Втора лига да е за българи, за граждани от ЕС. Боре Кьосев каза, че над 1800 са треньорите във футбола. Трябва промяна в Кодекса на труда. Трябва да има тежки наказания за клубовете, които използват нелицензирани треньори. Никой клуб досега не е наказван по този параграф. УЕФА наказа жестоко Локомотив (Москва) за такова нещо. Водиш ли така отбор - губиш лиценза. Не си достоен да водиш тази професия. Това е моето мнение, трябва да защитим хората с диплома. Трябва да защитим треньорите да не ги сменят като носни кърпички. Имаме идея да махнем делегатите в аматьорския футбол. Дават се излишни 40 лева. Трябва да се говори с МВР да върнем по един полицай за аматьорските мачове. Трябва да се обърне сериозно внимание на детско-юношеския футбол. Имаме голям проблем с налагането на младите в мъжкия футбол. Затова казахме Втора лига само за българи", добави специалистът по спортно право.

"ПФЛ трябва да бъде изцяло преструктурирана. Имаме българска следа в Световния форум на лигите, на такова високо ниво е българин. Говоря с този човек, защо да не помогне на нашия футбол. Трябва да се направи качествен продукт. Не трябва да се показват празни трибуни. Не може на мачовете в Благоевград да показваш паркинга, ще инвестираш в камери, ако трябва. БФС закри умишлено футбола в Шумен. Имаме 24 съдии в "А" група, крайно недостатъчно са. Един да се разболее, става страшно. Трябва след мач да има техническа конференция - 15 минути двамата треньори да могат да зададат въпросите си към главния съдия. Дошли сме да работим! Всеки трябва да си знае мястото. Ако клубовете искат експертиза, ние я имаме", добави Градев.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти