40 години от един от най-фантастичните мачове

40 години от един от най-фантастичните мачове

На днешната дата преди 40 години се играе един от най-великите мачове в историята на футбола. Италия срещу Бразилия на препълнения и вече несъществуващ стадион "Сария" в Барселона. Схемата на световното първенство през 1982 г. е такава, че на италианците им трябва само победа срещу магьосниците на Теле Сантана. 

В предварителната група Сократес, Зико и компания се вихрят в Севиля срещу СССР, Шотландия и Нова Зеландия - три победи и всички специалисти предричат бразилски триумф. Същевременно италианците се класират напред след измъчени равенства и благодарение на един повече вкаран гол от дебютанта Камерун. 

На 5 юли 1982 г. е големият ден в кариерата на Паоло Роси. Италианският нападател избухва с хеттрик в мрежата на Бразилия и донася епохален и легендарен успех на "скуадра адзура" с 3:2. Един мач, който остава незабравим за всеки, който го е гледал. 

По-късно Зико ще каже: "Нямахме ден. Ако бяхме вкарали четири гола, Италия щеше да ни отбележи пет". В края при 2:3 бразилците налагат сериозен натиск, но и "адзурите" поглеждат напред, като дори се стига до отменено заради засада четвърто попадение на италианците. В един момент Никола Ексеров дори възкликва: "Защитниците станаха нападатели!". Тръгва и мит, че виновен за отпадането на блестящия бразилски отбор е вратарят Валдир Перес, въпреки че де факто той няма вина за нито едно от попаденията на Паблито.

Впоследствие Италия стига до финала, където побеждава с 3:1 ФРГ и печели световната купа, а за "селесао" остава утехата, че намира вечно място в сърцата на милиони запалянковци, като някои и до днес смятат, че това е бил най-силният и най-атрактивният бразилски състав в историята.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти