УЕФА засилва борбата с расизма и обидите срещу футболисти онлайн

УЕФА засилва борбата с расизма и обидите срещу футболисти онлайн

УЕФА ще стартира програма за борба с онлайн расистките обиди срещу футболисти, като ще работи с компаниите за социални медии за премахване на обидното съдържание от платформите и повишаване на осведомеността, съобщиха от централата.

От Европейската футболна централа добавиха, че програмата, която ще започне по време на Европейското първенство за жени от 6 до 31 юли, ще работи за "активно наблюдение, докладване и отстраняване" на случаи на онлайн злоупотреби.

Английските национали Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака бяха обект на онлайн расистки обиди, след като пропуснаха дузпи при загуба с 2:3 от Италия на финала на Европейското първенство миналата година.

Доклад, публикуван от ФИФА миналия месец, разкри, че повече от половината играчи на миналогодишното Европейско първенство и Купата на африканските нации са били подложени на расистки онлайн обиди.

"Програмата за уважение е насочена към конкретни действия за предотвратяване на обидно онлайн поведение и дискриминация по време на всички футболни турнири, включително финалите за младежи, жени и мъже за следващите три години. За да гарантира, че обидното съдържание е премахнато, УЕФА работи директно с основните социални медийни платформи като Туитър, Мета (Инстаграм и Фейсбук) и ТикТок", се казва в изявление на УЕФА.

Програмата ще включва кампания с участието на футболистите Уенди Ренар, Жоржиньо и Алиша Леман.

"Когато кажете или напишете нещо в социалните медии, не осъзнавате колко болезнено е то или последствията, които може да има. Това може да остави следа, защото всички сме хора, всички имаме емоции", каза френската националка Ренар.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти