Купата на африканските нации отложена с шест месеца

Купата на африканските нации отложена с шест месеца

Следващото издание на Купата на африканските нации, което трябва да се проведе в Кот Д’Ивоар, няма да се състои през 2023 г., а шест месеца по-късно - в началото на 2024 г. Това обяви президентът на Конфедерацията на африканския футбол (КАФ) Патрис Мотсепе. Причината е, че предварително планирания период - юни-юли 2023 г., съвпада с дъждовния сезон в Кот Д’Ивоар. “Не можем да поемем такъв риск”, коментира Мотсепе.

Шефовете на африканския футбол са взели решение да изместят турнира за 2024 г., тъй като изместване в началото на 2023 г. би означавало турнирът да започне месец след края на Световното първенство. Желанието на КАФ състезанието да се проведе през лятото бе свързано с идеята да не се налага европейските клубове да освобождават играчите си в средата на сезона. “Януари не е идеално време заради европейските клубове, но е единственият избор, който имаме”, допълни Мотсепе.

През август 2023 г. е възможно да стартира африканската Суперлига. Турнирът ще бъде с участието на 24 отбора и награден фонд от 100 милиона долара, обясни Мотсепе, като допълни, че победителят ще получи 10 милиона. От КАФ обявиха, че това няма да се отрази на африканската Шампионска лига, която ще пордължи да съществува.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти