Виктор Кашай: Не съм тук като турист, аз съм на върха на пирамидата

Председателят на Съдийската комисия към БФС Виктор Кашай даде пресконференция по-малко от седмица преди началото на новия сезон. Днес бе представена и новата екипировка, която ще носят родните рефери. 

Кашай коментира проблемите в българското съдийство и заяви, че не е като турист в България, а отговаря за нарядите на мачовете от efbet Лига. 

Един нов съдия влиза в ранглистата на efbet Лига, петима нови във Втора лига
Един нов съдия влиза в ранглистата на efbet Лига, петима нови във Втора лига

"Ще има промени в категориите. Ще има промотирани рефери - Кристиян Колев (26 години) от Пловдив е един от тях. Нашата цел е сами да си откриваме талантите в различните региони на страната. Работим с различни програми, чрез които се опитваме да намерим най-талантливите млади съдии и да им дадем шанс да се изявят на най-високо ниво. 

Още от април-май започнахме VAR обучение на съдии. Петима от тях преминаха тестовете, сега е време да прилагат знанията си на практика. Разбира се, няма да започнат с дербита, но постепенно ще им дадем възможност да навлязат в материята.

Имаме официални статистики от екипа на VAR, които показват, че системата се е намесвала доста пъти през миналия сезон. Смятам, че всички, които сме свързани с българския футбол, трябва да се радваме, че имаме възможност да работим с VAR, тъй като броят на сериозните неточности е намален. 

Това е едно от нещата, на които обърнахме внимание по време на вчерашната среща със съдиите - определени ситуации, които ние самите трябва да подобрим, за да работим в още по-добър синхрон.

Не съм тук като турист. Не съм тук за един уикенд. Имам апартамент в София. Работя тук с реферите и мениджърите. Имам контакти с организации. Обучавам реферите, решавам кой съдия на кой мач е от efbet Лига. Аз съм отговорен и съм на върха на пирамидата. 

Промени в Съдийската комисия на БФС, Кашай ще отговаря за нарядите в efbet Лига
Промени в Съдийската комисия на БФС, Кашай ще отговаря за нарядите в efbet Лига

Моите асистенти са с разпределени функции за VAR съдиите, за страничните съдии. Дори когато не съм тук, имам виртуални срещи със съдиите", заяви Кашай.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти