Девойките до 17 години имат амбиции за финал на Европейскотo в Чехия

Девойките до 17 години имат амбиции за финал на Европейскотo в Чехия

Селекционерът на националния отбор по волейбол за девойки до 17 години Диян Боюклиев се надява неговите възпитаничките поне да повторят постижението си от миналата година, когато се класираха на трето място на шампионата на Стария континент за тази възраст.

България постигна три победи на европейската квалификация в София в края на месец април и спечели квота за първенството. Българките са в група "А" заедно с Чехия Сърбия, Германия, Нидерландия и Хърватия. В другата група бяха изтеглени Турция, Италия, Словения, Полша, Унгария и Финландия. Турнирът е в Чехия от 16 до 24 юли.

"Благодаря на БФВолейбол в лицето на президента Любомир Ганев, че направиха така мачовете да се проведат в България, което страшно много ни помогна да извлечем максимума в представянето си и резултатите. Благодаря на момичетата за целия професионализъм, те могат да бъдат пример за възпитаничките си. Също така съм благодарен на своя щаб, който върши по-голямата част от работата", каза Боюклиев на пресконференция днес.

Той обяви, че отборът ще се събере на лагер на 6 юни в Пловдив. От 17 до 22 предстоят контроли с Италия като гост, а от 6 до 10 юли в Балканиадата в Сърбия. От 16 юли започва шампионатът на Европа в Чехия.

"Момичетата показаха, че са психически устойчиви, особено в мача със Словакия. Спортно-технически са много грамотни, талантливо поколение са, но основната задача е да ги развиваме, за да могат до няколко години да са гръбнакът на националния отбор за жени и да са готови за женския волейбол", добави селекционерът.

Ива Дудова, която е в разширения състав на националния отбор, ще играе за тима до 17 години на европейското първенство.

"Много се радвам на това, което постигнахме. Мисля, че го заслужаваме. Ще се борим за финал на Европейското първенство. Очакванията към нас се усещат, но това само ни мотивира да покажем най-доброто от себе си", каза националката Кая Николова.

"Ще дадем най-доброто от себе си на Европейското първенство", добави съотборничката й Рая Млякова.

"Миналата година бяхме трети. Сега Русия няма да участва, а те са най-добрият отбор в тази възраст. Целта на целия колектив е минимум да повторим успеха от миналата година. Конкуренцията е голяма, слаби отбори в Европа няма", каза още Боюклиев.

Той коментира и групата на България за шампионата.

"Доста равностойна група с домакините, Сърбия, Германия, Нидерландия, Хърватия . . . Всеки мач ще бъде битка. Първите два отбора от групата се класират за полуфиналите. Сърбия е доста труден отбор за нас. Надявам се, когато трябва да ги победим", допълни той.

Според него не е "здравословно" Марица (Пловдив) да е единствен хегемон в женското волейболно първенство на България.

"За съжаление, Марица е хегемон в българското първенство, но това не е здравословно нито за тях, нито за другите отбори. Надявам се до няколко години да се появят и други равностойни тимове", каза Боюклиев.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти