Иран отново забрани присъствието на жени на футболните стадиони

Иран отново забрани присъствието на жени на футболните стадиони

Иран отново отказа достъпа на жени на футболен стадион, за да не присъстват на мача с Ливан, съобщиха медиите в страната. Националният отбор на Иран спечели с 2:0 мача, който се проведе на стадион "Имам Реза" в град Машхад в североизточната част на страната. 

"Около 2000 жени бяха купили билети за мача Иран - Ливан и бяха дошли в района на стадион "Имам Реза", но не успяха да влязат на стадиона", съобщава агенция ISNA. "За мача бяха продадени 12 500 билети, от които 2000 на жени", допълва агенцията. "Извинявам се за това, че много хора не успяха да влязат на стадиона и да гледат футболния мач", заяви управителят  Машхад Мохсен Давари пред обществената иранска телевизия IRIB. На жените в Иран бе позволено през януари за първи път от 3 години да гледат на живо футболен мач за световната квалификация между Иран и Ирак. 

От 40 години държавата забранява на жените да присъстват на футболни мачове. Според религиозните управници жените трябва да бъдат предпазени от мъжката атмосфера на стадиона и от това да гледат мъже в къси спортни екипи. От ФИФА наредиха на Иран през месец септември 2019 година да осигури достъп на жените до стадионите без никакви ограничения. Директивата на световната футболна централа дойде след смъртта на млада жена, която се самозапали от страх да не бъде пратена в затвора за това, че е присъствала тайно на футболен мач. През 2018 година тя беше арестувана, след като се е опитала да влезе на футболна среща, преоблечена като момче. ФИФА упражнява натиск от години върху Иран да отвори стадионите си за жени, но Техеран позволяваше единствено стриктно ограничен брой на жени на стадионите до 2019 година.

Бъди част от "Домът на феновете”, играй и печели със Sportal.bg.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти