Не засаждайте още тръни по пътя на българските футболисти

Не засаждайте още тръни по пътя на българските футболисти

Вчера стана ясно, че от БФС са взели решение, според което клубовете от efbet Лига вече могат да картотекират 20 чуждестранни състезатели без ограничение на тяхното гражданство. Това правило е в сила от 14 февруари. Така, след като досега всеки тим от елита можеше да има 20 картотекирани чужденци, но само петима извън Европейския съюз, сега вече може всичките 20 играчи да бъдат извън ЕС. Във Втора лига пък вече всеки един отбор ще може да има по цели петима чужденци.

Голяма промяна в българския футбол - ограниченията за чужденците падат изцяло
Голяма промяна в българския футбол - ограниченията за чужденците падат изцяло

От централата обявиха, че до решението се стигнало, след като изпратили официално писмо до професионалните клубове, като по-голямата част от тях изразили желание да бъде направена тази промяна. Това правило обаче с какво помага на родния футбол, който от дълго време видимо върви във всяка една посока, но не и нагоре, и как помага най-вече на родните футболисти.

Клубовете имат своите причини за това желание, тъй като водещите Лудогорец и ЦСКА-София искат повече чужденци, за да търсят да са конкурентноспособни в евротурнирите и да бъдат в груповата фаза, а с българските играчи нямат тази гаранция. Шампионите практически дори вече се възползват от новото правило, тъй като с привличането на Матиас Тисера имат договори с шестима играчи без европейски паспорт. “Червените” пък имат петима, докато всички останали клубове са най-много с по трима - Левски, Ботев (Враца) и Черно море.

БФС за чужденците: Клубовете го поискаха, в Германия и Португалия е така
БФС за чужденците: Клубовете го поискаха, в Германия и Португалия е така

По-голямата част от клубовете пък имат становище, че играчите без европейски паспорт са два пъти по-евтини от тези, които имат паспорт на държава от ЕС. Така бразилци, аржентинци, африканци и др., могат да дойдат на ниски заплати и да бъдат продадени за по-сериозни суми от български футболисти, което да донесе печалба на въпросния клуб.

Даденият пример с Германия, Португалия и Унгария показва, че има идея най-добрите от младите футболисти да бъдат натурализирани и използвани в националните гарнитури.

Това са позитивите, които виждат клубовете и БФС търси да задоволи тяхното желание.

В действителност обаче има много проблеми, които ще се появят. Защото в повечето държави, където са премахнати ограниченията, има въведени и много по-сериозни бонификации за отборите, които ползват местни играчи и така може да се получи баланс и да се стимулират доста клубове. А не, както у нас, където максимум 500 лева може да получи даден отбор на мач, ако заложи на двама или повече играчи, родени след 2000 година и те запишат над 45 минути в дадена среща за първенство.

Стефанов се ядоса: Чутовна глупост! Немислимо! Антибългарско! Борислав да си помисли...
Стефанов се ядоса: Чутовна глупост! Немислимо! Антибългарско! Борислав да си помисли...

Бройката на българските професионални футболисти в елитните отбори ще се намали драстично, когато професионалните отбори бъдат залети със знайни и незнайни чужденци. По-бедните клубове ще вземат всякакви чужденци на много по-ниски заплати за сметка на даден български футболист. Когато българските играчи играят по-малко в елита, как да се развиват, как да правят трансфери в чужбина или да имат качества да играят в националния отбор.

България

Именно представителният тим на България е лицето на футбола ни по света. С пълненето на безброй чужденци в елита, колко по-силен състав ще бъдат "лъвовете"? Така вместо да се мисли конкуренцията в него да става по-силна, за да има отборът по-големи шансове за добро представяне, има сериозен шанс изборът на селекционера на България да бъде доста ограничен. Младежите започнаха да играят предвид финансовата криза в клубовете ни и това даде резултат, като голяма част от тях вече са в националния отбор, но сега могат да изгорят заради различни чужденци.

България U21

Как да бъдат създавани идоли за феновете и подрастващите футболисти, когато 95% от чужденците не знаят и не се интересуват от историята на даден клуб, а идват тук, за да изкарват пари или да ползват родното първенство за трамплин в чужбина и често минават през България със скоростта на комета?

Голяма част от шефовете на елитните ни клубове и треньорите им твърдят, че родните футболисти нямат нужното качество, за да се постигат сериозни неща, но въпросът е всъщност защо го нямат. Нали от деца са тренирани от българските треньори. Липсата на качествени и обучени треньори в България е най-сериозният проблем, който няма да се разреши и с подобно решение. Именно тези специалисти трябва да развиват родните таланти, които най-вероятно ще бъдат все по-малко в следващите години поради ред причини.

Какво ще се случва с над 90% от младите футболисти, когато навършат възраст, в която да направят преход от детско-юношеския футбол към мъжкия футбол?

Ето кои са чужденците без ЕС паспорти в родния елит
Ето кои са чужденците без ЕС паспорти в родния елит

Да не говорим, че всеки чужденец има нужда от минимум шест месеца, за да се аклиматизира в нашата футболна действителност, а в много случаи и доста повече, ако въобще получи картбланш от ръководството на даден елитен клуб и не бъде изгонен. Да не се забравя, че много от задълженията на големите клубове в българския футбол са именно заради привличането на всякакви чужденци, които са парафирали договори, след което са изгонени и съдят клубовете ни за всяка една стотинка до края на договора им. Може да питате всички гравитиращи около столичните стадиони “Българска армия” и “Георги Аспарухов”. Българските футболисти в 90% от случаите се разбират да вземат максимум две-три заплати, ако бъдат освободени с година или две преди края на договора им. Освен това от родните играчи се проявява и разбиране към клубовете, знаейки ситуацията в българския футбол. Това въобще не е за подценяване, след като президентите на клубовете, които подписват договорите и след това гонят футболистите, си остават същите.

Ромееш Натаниел, Георги Бабалиев

За решението във Втора лига да имат петима чужденци… не знам какво трябва да се каже. Там искат да са професионалисти, да вземат повече пари от ТВ права, а картотекират средно по едва четирима футболисти с професионални договори. Освен това се мръщят, когато трябва да играят задължително с двама млади футболисти през първите 45 минути на всяка среща, но сега някои от тях изявили желанието да плащат заплати на петима чужденци.

Тук няма значение дали решението е взето, за да се прокарат интересите на водещите клубове или пък да се изпълни желанието на повечето професионални тимове преди предстоящия конгрес. По всичко си личи, че отново не е доизмислено напълно и се засаждат още тръни по пътя за развитие на българските футболисти, които освен, че не ги искат отдавна в чужбина, видимо вече не ги искат и по-голямата част от професионалните клубове у нас. 
Нещо много тъжно, когато се бием в гърдите, че искаме да създаваме футболисти и да развиваме българския футбол.

Хапни като шампион с безплатна доставка от Takeaway.com!

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти