България приема три големи състезания по борба през 2022 година.

България приема три големи състезания по борба през 2022 година.

България приема три големи състезания по борба през 2022 година. Още през март Пловдив ще приеме европейското първенство до 23 години. Схватките са от 7 до 13 март в зала "Колодрума".

Столицата пък посреща другите две състезания. През август е световното първенство за юноши и девойки от 15 до 21 август в "Арена Армеец".

През октомври (4-9.10) в "Асикс Арена" e щампионатът на планетата за ветерани. За тази възраст българите имат сериозна колекция от отличия, като само на последния шампионат в Гърция през октомври българите спечелиха пет медала, а селекционерът на юношеския национален отбор по класическа борба Юлиян Георгиев триумфира с титлата.

Тази година турнирът "Дан Колов - Никола Петров" ще бъде във Велико Търново (17-20 февруари). Надпреварата се завръща след 33-годишна пауза в старопрестолния град, който досега само веднъж е бил домакин на схватките в свободния стил (1989), но никога в класическия.

По традиция ще бъде проведен и турнирът "Петко Сираков Ц Иван Илиев" за юноши и девойки до 23 година. Арена на схватките ще стане зала "Диана" в столицата от 12 до 15 май.

През 2022-а друг традиционен турнир за подрастващи - "Злати Динев Ройдев" беше отменен от организатора - община Гълъбово, заради пандемичната обстановка. Но на негово място Българската федерация по борба предвижда турнир за момичета и момчета и в трите стила.

Утре, 13 януари, календарът на БФБорба се открива с държавния шампиона за мъже и жени в зала "Васил Левски" в Сливен. Надпреварата ще бъде без публика, заради пандемията, а всички участници - състезатели, треньори, длъжностни лица и специалисти, ще бъдат допуснати в залата срещу зелен сертификат или тест (антигенен, PCR).

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти