Мишо Александров: Ако Левски нямаше трудности, тези юноши щяха ли да играят?

Мишо Александров: Ако Левски нямаше трудности, тези юноши щяха ли да играят?

Бившият национал и шампион на България с Лудогорец Михаил Александров даде обширно интервю за "Диема", в което говори за нивото на футбола у нас, случващото се с националния ни отбор, както и за бъдещите си планове. 

"Имаше предложения от отбори, но физическото ми състояние и семейството ми дадоха крайният резултат да приключа с футбола по-рано, отколкото очаквах. Имах желание да играя още. След контузията се засили това желание. Понякога в живота нещата не се случват така, както ти си го премислил". 

"От една страна съм фен на ЦСКА цял живот, но от друга съм играл в Лудогорец. И двата отбора могат много повече на база потенциала, с който разполагат. Победата на Лудогорец беше заслужена. Мачът беше равностоен до момента, в който трябваше да си проличи индивидуалната класа. Лудогорец е отбор за пример в момента - говорим за цялата организация. ЦСКА трябва да има постоянни амбиции за това да стане шампион. Лудогорец е с едни гърди напред пред всички останали отбори. Иска ми се да дойде година, в която Лудогорец да изпита сериозни трудности, защото така ще има развитие във футбола и Лудогорец ще се развие". 

"Забелязва се спад и го отдавам на мачовете в Европа. Получава се намаляване на оборотите и донякъде може това да оправдава представянето на отборите ни. Първенството ни се развива по някакъв начин и се получават равностойни мачове. Прекалено рано е да говорим за титла преди зимната пауза. Нека не забравяме, че ЦСКА играе много силно на Армията. ЦСКА не прави лош сезон. От идването на Стойчо Младенов нещата са се подобрили. Той е страхотен мотиватор и знае как да въздейства на футболистите. След като се захващаш с работа като треньор на ЦСКА, няма как да не искаш титлата". 

"Имам по-абстрактно виждане на нещата. Всеки отбор трябва да започне от юношите. Дори най-големите отбори като Барселона и Реал Мадрид разчитат на своите юноши. Един отбор може да се развива постоянно и да прогресира. ДНК-то на отбора идва от юношите. Юношите ни не са готови, защото преходът е прекалено бърз и непоследователен. Футболист до 20-годишна възраст има съвсем различна психика и там е нужно време. Ако Левски нямаше трудности, тези юноши щяха ли да играят? За съжаление, в България на юношите се залага, когато няма възможност". 

"Всички страни се развиват. Сърбите имат страхотни школи и продават футболисти в чужбина. Не мога да си обясня защо ние не превръщаме националния отбор в кауза. Не мисля, че младите футболисти са толкова зле. В България има класни футболисти. Въпросът е дали треньорът има вина и не трябва ли да мислим за основата на къщата. В националния отбор трябва да играят футболисти, които имат нужния опит. Аз винаги съм оптимист". 

"Към края на юни си подадох документите за най-силната програма на УЕФА за спортен мениджмънт. Има доста сериозни имена. Самир Кедира, Найджъл Де Йонг... Много сериозни имена, от които мога само да се уча. Целта на този курс е да откриеш това, в което ще бъдеш най-силен. Моята цел е да имам нужните знания, за да променя нещата. Като цяло агентството е последното нещо, за което съм се замислял. Треньорството съм го отписал. То е пипкава работа - днес си там, утре не си. Не чувствам, че мога да бъда силен в треньорството".

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти