Световно на две години ще струва 8 милиарда евро на сезон на отделните лиги, сочи проучване

Световно на две години ще струва 8 милиарда евро на сезон на отделните лиги, сочи проучване

Предложението на ФИФА за Световно първенство на всеки две години и промени в Световното клубно първенство може да струва на големите национални футболни лиги и УЕФА около 8 милиарда евро (9 милиарда долара) на сезон от загубени телевизионни права и различни търговски споразумения, според доклад, поръчан от лигите.

По-честите международни състезания, както и допълнителни международни клубни игри, могат да доведат до големи промени в националните лиги, включително намаляване на броя на отборите, които се състезават в тях, преминаване от мачове през уикенда в делнични дни и по-малко вътрешни срещу, пише още в документа.

Докладът, съставен от консултантските компании KPMG и Delta Partners на FTI и видян преди публикуването от агенция Ройтерс, предвижда, че в допълнение към намаляването на приходите на клуба, подобен ход ще засегне зрителския интерес към мачовете. Това също ще намали интереса на рекламодателите към вътрешния футбол и ще натовари играчите, което ще доведе до по-лошо качество на футбола.

ФИФА не отговори на молбата на агенция Ройтерс за коментар, но обеща собствено проучване на доклада.

По-рано президентът на ФИФА Джани Инфантино обяви намерението на организацията до края на 2021-а да реши дали Световното първенство да се провежда на всеки две години, а не както досега на всеки четири години. През септември 13 европейски лиги се противопоставиха на подобен вариант, а президентът на УЕФА Александър Чеферин обяви, че ръководената от него организация може да не участва в Световното първенство, ако то се провежда на всеки две години.

Шампионатите на планетата по футбол се провеждат от 1930 година насам на всеки четири години. Следващият Мондиал е през ноември и декември 2022 година в Катар.

Още от Футбол свят

Виж всички