Гледай на живо

Снежна тренировка за "сините" ден преди гостуването на Царско село

Руски щангист е с временно спрени състезателни права след положителна допинг проба от 2012 г.

Руски щангист е с временно спрени състезателни права след положителна допинг проба от 2012 г.

Международният орган за тестване (ITA) обяви временно отстраняване на руския щангист Родион Бочков за нарушаване на антидопинговите разпоредби, съобщи TASS.

Временното отстраняване на руския щангист се основава на данни от Московската антидопингова лаборатория и разследване от името на професор Ричард Макларън. Допинг пробата на Бочков, взета през 2012 г., е била положителна за забранено лекарство за повишаване на ефективността.

“Анализът на пробата разкри неблагоприятна аналитична находка за забранения стероиден дехидрохлорометил-тестостеронов метаболит“, се казва в изявлението на ITA.

"Спортистът е уведомен за случая и е временно отстранен до решаване на въпроса. Той има право да поиска анализ на “Б” пробата", се казва още в съобщението.

“Съгласно делегирането на Международната федерация по вдигане на тежести на своята антидопингова програма към ITA, наказателното преследване по случая се ръководи изцяло от ITA“, се добавя в изявлението.

Бочков е на 28 години и е носител на бронзов медал от Европейското първенство през 2019 г., както и носител на сребърен медал от Лятната универсиада през 2017 г.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти