ВВС представя видео материал за град Мураяма, където очакват грациите ни

ВВС представя видео материал за град Мураяма, където очакват грациите ни

"Гимнастиката хвърля мостове между културите". Под това заглавие ВВС представя видео материал, в раздела новини от Азия, за град Мураяма в Япония, който се подготвя да посрещне състезателките от българския олимпийски отбор по художествена гимнастика.

"За мен това е една осъществена мечта. Това е моята страст!" с тези думи на Антоанета Витале започва репортажът на ВВС, който разказва как града Мураяма използва Олимпиадата, за да изгради специални отношения с България. Авторът пояснява, че Антоанета Витале от две години преподава художествена гимнастика на децата в планинския град Мураяма, който се намира в Северна Япония.

"Това за мен беше шанс да открия града Мураяма, когато разбрах, че те търсят човек, който да учи децата на художествена гимнастика и едновременно с това да бъде мост между културите. Дойдох в това място, което обиквах, за да ги науча на гимнастика - нещо, което аз правя от ранно детство. Аз съм израснала с художествената гимнастика. Тя е моята страст", добави Витале.

"Преди Олимпиадата в Токио този проект не съществуваше. Това е една брилянтна идея на Япония, която надхвърля спорта и развива отношенията между различните страни и народи. Започнах да представям моята култура и видях, че хората проявяват интерес. Те познават България, подкрепят българския отбор, но те не знаеха много за българската култура", каза още тя.

Съвсем скоро към нея ще се присъедини българският отбор по художествена гимнастика, пояснява авторът и продължава с интервюто на госпожа Кейко Комуро, реализирала тази идея. Кейро Комуро се подготвя да посрещне гимнастичките, за който градът е станал втори дом в Япония и им оказва гостоприемство от 2017 година.

"Олимпиада не е само за печелене на медали, тя е нещо, което свързва народите", казва Кейро Комуро.

Когато се пенсионирах, в живота ми се появи голяма празнина, която тези момичета запълниха със своята енергия. Аз почувствах как животът ми отново засия след като се срещнах с тях. Гледам как тренират вече три години и знам, че за тях тази Олимпиада е единствената възможност, друга олимпиада няма да имат. Докато тренираха тук, те станаха моето семейство, чувствам ги като мои деца, мои внучки", добави японката.

И завършва на български с призива: "Хайде наште! Обичам ви!"

Още от Токио 2020

Виж всички