Гочето: ЦСКА подхожда правилно по отношение на селекцията, отборът има ядро

Бившият старши треньор на ЦСКА Георги Василев сподели мнението си за случващото се на “Армията”. Ето какво сподели Гочето пред “Тема Спорт”:

Тиаго ще бъде първи капитан на ЦСКА - София през новия сезон
Тиаго ще бъде първи капитан на ЦСКА - София през новия сезон

"ЦСКА подхожда правилно по отношение на селекцията поне в началото на летния трансферен прозорец. Най-вече, защото армейците разполагат и с количество, и с качество в състава си още от миналия сезон. Позитивно е, че от ключовите фигури няма напускащи засега. ЦСКА има кадровия потенциал и тези футболисти вече набраха скорост и обиграност, защото повечето от тях играха заедно през цялата година. На червените не им беше нужно да привличат много нови. Трябва им по-скоро усъвършенстване на стила и изчистване на игровия облик. В тима се вкара и достатъчно самочувствие. Тази политика на ЦСКА е правилна.

Отборът има ядро, има го гръбнака. А амбициите са ясни - шампионска титла. Ясно е, че конкуренцията в лицето на Лудогорец е голяма както винаги, но без да ставам пророк, смятам, че този сезон битката за златните медали ще е изключително ожесточена. А и когато градиш нещо сериозно и искаш да си на върха, трябва понякога да се примирябаш с финансовите интереси и да си запазиш най-важните хора в тима. Ясно е, че при такива големи вложения трябва и да се "избиват" парите, но когато се гони голямата шампионска цел, всеки един детайл, който се наруши, после има нужда от още време да се подменя, напасва и усъвършенства. На "Армията" трябва да са внимателни в това отношение.

Тримата новопривлечени до момента играчи - Йоан Баи, Жуниор Нзила и Хамза Чатакович, са напълно непознати за футболната общественост у нас. За французина Баи направи впечатление, че е блеснал за купата срещу Марсилия. Но да се дава сега оценка за тях ще е погрешно. Спортно-техническият и скаутски екип на ЦСКА обаче със сигурност са ги проучили добре, за да ги привлекат - и като качества, и като финансов потенциал. Видели са нещо в тях, което да развият и да паснат на тима.

ЦСКА - София преотстъпи 7 футболисти, четирима потеглиха към Ловеч
ЦСКА - София преотстъпи 7 футболисти, четирима потеглиха към Ловеч

Относно петимата, които напуснаха отбора - Енрике ми допадаше, но там са други причините за раздялата. През пролетта направи силни мачове, особено срещу Лудогорец за купата беше в основата на успеха. След преживените контузии сега тъкмо се стабилизира и сякаш набираше скорост и започна да се утвърждава и си тръгна. Надали причината е спортно-техническа, а по-скоро финансови разминавания. Кейта избухваше, затихваше, дълго отсъстваше, но на поста му има достатъчно алтернативи. Пеняранда показа, че е нелош футболист, но и той отсъстваше често, а и двамата със Синклеър бяха под наем, така че няма за какво да се съжалява при тях - имат достатъчно заместници. Занев изпълняваше добре задълженията си на капитан, влагаше се на максимум в мачовете, но нивото на ЦСКА се вдигна и дойде момент, в който той трябваше да потърси друго развитие - в неговия случай в среда, по-близка до него, каквито са Благоевград и Пирин.

За жребия в Лигата на конференциите - Лиепая или Струга, вече не може да се подценява никой и нито латвийците, нито северномакедонците могат да бъдат обявени за лесен противник. Ако подходът на ЦСКА е сериозен, ще ги елиминират, но все още на ухото си имат обецата от малтийския Сиренс миналото лято. Място за подценяване няма, но все пак са напълно преодолими и е логично армейците да продължат напред. Форматът в два мача на разменено гостуване също е плюс за по-класния отбор.

Началото в efbet Лига също ще е интересно - в първия кръг ще продължи нескончаемото противоборство с 1948, после идва тежка визита в Кърджали на Арда, а в третия е отличният момент да се свери часовникът срещу големия опонент Лудогорец", заяви легендарният наставник.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти