Гледай на живо

Евро 2020: Украйна - Австрия 0:0

Ще създаде ли България световен прецедент заради ЦСКА 1948 - ЦСКА-София?

Ще създаде ли България световен прецедент заради ЦСКА 1948 - ЦСКА-София?

 

Българският футбол е на път да създаде световен парадокс що се отнася до битката с COVID-19. Причина за това е ситуацията с ЦСКА 1948. Червените имат повече от 10 състезатели, диагностицирани с опасния вирус, което автоматично води до тяхното карантиниране, а докато то не изтече, мачовете на тима трябва да бъдат отложени. 

Поне така пише в обявление на БФС от 5 август 2020 г., което вече е било прилагано спрямо редица клубове през този сезон (Левски, Лудогорец, Берое, Славия), включително и за шампионатния двубой от първия плейофен кръг между Локомотив (Пловдив) и ЦСКА 1948.  

Решението мачът между смърфовете и червените да бъде пренасочен за друга дата е взето на 3 май 2021 година. Само два дни по-късно БФС отказва да отложи срещата между ЦСКА 1948 и ЦСКА-София, въпреки че 11 футболисти на домакините са под карантина, изтъквайки най-различни мотиви, включително и поради спазване на феърплея. 

 

Ръководството на ЦСКА 1948 пък контрира, че ще спази приетите от БФС правила и няма да се яви на терена, позовавайки се на решението на Изпълкома от 5 август 2020 г.

Какво следва оттук нататък?

Любопитното в случая е, че правилата на БФС и УЕФА са доста различни.

Ако футболният съюз спази собствените си правила, то СТК е задължена да отложи която и да е среща при над 10 състезатели с професионални договори от даден отбор, които са диагностицирани с COVID-19.

От друга страна пък ако тимът откаже да излезе за мач, след като не му е удовлетворена молбата за отлагане, то санкцията е служебна загуба, отнемане на три точки, глоба в размер на 5000 лева и предупреждение за изваждане от efbet Лига.

Така се получава следния парадокс: 

Заради коронавируса ЦСКА 1948 няма достатъчно професионални футболисти за игра срещу ЦСКА-София. СТК към БФС обаче отказва да отложи мача и ако ЦСКА 1948 не се яви за него поради липса на състезатели, го грозят гореописаните сериозни наказания. Ако пък излезе на терена с юноши, рискува не само да загуби катастрофално, но и да наруши сериозно феърплея в битката за второто място между ЦСКА-София и Локомотив (Пловдив).

Как процедира УЕФА в такива ситуации?

За пример можем да посочим действията на европейската футболна централа в казусите „Слован (Братислава)" и "Украйна". УЕФА дава 24 часа на засегнатите от COVID-19 тимове да съберат нов отбор, с който да играят. Ако не успеят да го направят, то въпросният състав губи срещата служебно, но само толкова – без глоба, отнемане на точки или заплаха с изваждане от турнир.

Още от БГ Футбол

Виж всички