Изненада! И 16-годишни рефери ще свирят в мъжкия футбол на България - БФС обяви причината

Изненада! И 16-годишни рефери ще свирят в мъжкия футбол на България - БФС обяви причината

На първото си заседание за 2021 г. Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз взе решение за допълване на Правилника за договорите и трансферите на футболистите и на Правилника за статута на футболистите. Допълненията са следствие на приетите от ФИФА забрани, касаещи т.нар. „заобикалящ трансфер“, при който два последователни трансфера на един и същ футболист се осъществят в рамките на 16 седмици. При установена подобна практика Дисциплинарната комисия на БФС ще има правото да налага санкции съгласно Дисциплинарния правилник на БФС.

С оглед временните правила, приети от ФИФА, с които до края на състезателната 2020/2021 г. се разрешава картотекирането на професионални футболисти в 3 клуба в рамките на един сезон, новата поправка бе включена в нормативните актове на БФС за настоящата кампания, както следва: дава се право на футболист-професионалист да се състезава за 3 клуба през посочения сезон и футболист може да бъде картотекиран в нов клуб извън трансферния период, ако договорът му е прекратен на основание пандемията от COVID-19.

Приети бяха предложенията за промени в Правилника за футболното съдийство, според които ограниченията за възраст на съдиите и асистент-съдиите, които са били в ранглистата на ФИФА в 5 последователни години без прекъсване, се променя от 45 на 47 години.

Възрастовата рамка за съдии в Зоналните групи е 20-50 години, а на Областните – от 16 до 50 години. Промените са продиктувани от увеличението на броя футболни срещи и все по-големият недостиг на квалифицирани съдийски кадри.

Членовете на Изпълнителния комитет гласуваха да бъдат освободени съставът на Съдийската комисия и нейният председател Костадин Стоичков. На негово място бе избран Костадин Гергинов, а за заместник бе определен Георги Игнатов. Четиримата председатели на Зоналните съдийски комисии ще влязат в новия състав на СК, а останалите членове ще бъдат определени от новия председател.

Одобрен бе и проектодоговорът за въвеждане на системата VAR в българското първенство, като в най-кратки срокове той ще бъде подписан с цел системата да бъде въведена от плейофната фаза на сезон 2020/2021 г., както бе обявено предварително.

Въз основа решението на ИК от 7.12.2020 г., с което се възлага на Михаил Касабов да провежда разговори и да предложи кандидатури за старши-треньор на национален отбор-мъже и национален отбор-младежи, членовете на ИК бяха запознати с мнението на и.д. президента на БФС и експертната група, включваща Емил Костадинов, Йордан Лечков, Атанас Фурнаджиев и Кирил Домусчиев, и избраха за селекционер на „А“ националния отбор на България Ясен Петров. Начело на България U21 пък ще продължи да бъде досегашният селекционер Александър Димитров.

Още от БГ Футбол

Виж всички