Самбистите гонят 2-3 медала от световното

Самбистите гонят 2-3 медала от световното

Националният отбор по самбо ще гони 2-3 медала от световното първенство в Нови Сад (Сър).

Най-важното състезание за годината ще се проведе между 5 и 8 ноември. Треньорите Васил Соколов и Росен Димитров ще хвърлят 15 състезатели в битките за отличията. Отборът е воден от легендата Мария Оряшкова, която ще гони шеста световна титла.

“Започнахме с подготовката в края на май. Направихме лагер от 20 дни, но след това нямахме представа дали ще има състезания заради пандемията, сподели за “България Днес” Васил Соколов. - Подновихме заниманията от 1 септември. В началото нямаше много голяма мотивация, защото не беше ясно дали световното първенство ще се състои. Липсваше искрата. Но преди няколко седмици разбрахме, че ще има шампионат.”

Очаква се конкуренцията да не е чак толкова силна заради проблемите с подготовката и пътуванията на елитните състезателите. Националите тренират в залите на ЦСКА, НСА и “Дианабад”.

“Някои от самбистите са на работа. Съобразяваме се с тях, добави Васил Соколов. - Вземат си отпуски по 2-3 месеца, за да тренират. Свалям шапка на състезателите. Имат деца, семейства, но се отделят от всичко.”

Най-опитната в отбора Мария Оряшкова спечели през уикенда държавния шампионат по борба при жените. Тя се намира в топформа, но ще трябва да се адаптира към различните правила на самбото.

Състав:
жени: Цветелина Цветанова (48 кг), Магдалена Върбанова (52), Ваня Иванова (64), Илиня Стоянова (72), Мария Оряшкова (80)

мъже: Ростислав Добрев (57), Димитър Стоянов (62 кг), Ангел Ангелов (68), Арман Мартиросян (74)

бойно самбо: Михаил Минчев (57), Стилиян Иванов (62), Емил Незиров (68), Антон Бранков (74), Ангел Николов (100), Иван Иванов (+100 кг)

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти