ЦСКА 1948: Изменение на Закона за хазарта заплашва бъдещето на ЦСКА

ЦСКА 1948: Изменение на Закона за хазарта заплашва бъдещето на ЦСКА

Във връзка със Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта, № 054-01-50, внесен в Народното събрание на 04.06.2020 г. от Валери Симеонов ръководството на ФК ЦСКА 1948 изрази следната позиция:

"Разпоредбата на параграф 1 на Законопроекта предлага създаване на ал. 4 в чл. 4 от Закона за хазарта,

съгласно която хазартни игри в игрално казино и/или игри с игрални автомати се организират само в хотели с категория пет звезди, в курортни комплекси и населени места съгласно приложението към закона, както и в територии и населени места, отстоящи на не повече от 20 км от шосеините, железопътните, морските и речните гранични контролно-пропускателни пунктове.

Приемането на тази разпоредба би довело до затварянето на всички игрални зали и съответно до преустановяването на тяхната деиност. Всеизвестно е, че организаторите на хазартни игри са основни рекламодатели и спонсори на българските спортни клубове и в частност на ЦСКА.

Предоставените от страна на хазартните организатори средства, във връзка с рекламните и спонсорски договори, са задължителен елемент за съществуването на клуба.

Те са жизненоважни както и за поддържане на спортната база, така и за постигане на високи спортни резултати от страна на играчите ни на терена.

Тази редакция на Закона за хазарта неимоверно ще доведе до спиране на финансирането на клуба от основния му източник на средства. Това съответно поставя под въпрос издръжката на ЦСКА, заплатите на спортистите и ръководството.

В случаи, че се допусне лишаването ни от възможността да разчитаме на тези средства, това ще доведе до сериозни въпросителни относно бъдещето на футболния ни клуб.

Създаден на 5 маи 1948 г., ЦСКА е рекордьор по шампионски титли на България, като е печелил държавното първенство 31 пъти.

Между 1954 г. и 1962 г. е шампион в девет поредни сезона, което все още е ненадминат национален рекорд. Носител е също така на 21 Национални купи на страната, както и на 4 Суперкупи.

ЦСКА има два полуфинала за Купата на европеиските шампиони (през сезоните 1966/67 и 1981/82), както и четири достигания до четвъртфиналите. Записва и един полуфинал за Купата на носителите на купи (през 1988/89).

Клубът е известен като „убиецът на европейски шампиони“. До момента е срещал четири актуални носители на КЕШ/ШЛ, като в три от случаите отстранява съперника си - Аякс (1974 г.), Нотингам (1981 г.) и Ливърпул (1982 г.).

ЦСКА е дал път на много от легендите на българския футбол. Сред тях са единственият българин, печелил Златната топка - Христо Стоичков; първият български футболист, вкарвал във финал на европеиски клубен турнир - Емил Костадинов; рекордьорът по награди за Футболист № 1 на България и по голове за националния отбор - Димитър Бербатов; първият български носител на Златната обувка - Петър Жеков, и много други. Именно Жеков е рекордьорът по голове за ЦСКА - 144. Борис Гаганелов пък е футболистът с наи-много мачове за клуба.

След умишления фалит през 2016 г, ЦСКА започна възраждането си от наи-ниското ниво на българския футбол.

От сезон 2020/21 ЦСКА е отново част от наи-високия ешелон на българския футбол - efbet Лига. Днес отборът заема гордо мястото си сред наи-добрите в страната. Концепцията за развитие на клуба се базира на налагане на български футболисти и баланс между опитни и млади състезатели. Старши треньор на състава е Красимир Балъков. Негови помощници са Иордан Юруков и Спас Стоименов. Треньор на вратарите е Димитър Атанасовски.

Клубът е твърдо решен да се бори за стабилно бъдеще, за да може с гордост да заеме своето място в efbet Лига".

Още от БГ Футбол

Виж всички