Законопроектът на Валери Симеонов за хазарта праща родния спорт в предсмъртно състояние

Законопроектът на Валери Симеонов за хазарта праща родния спорт в предсмъртно състояние

Готвените ограничения върху хазартния бизнес със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта, предложен от Валери Симеонов, ще ударят изключително много по състоянието на българския спорт. След пандемията от COVID-19 ситуацията в голяма част от спортните клубове никак не е цветуща, а ако се намали драстично и подпомагането от страна на основните спонсори - хазартните компании, положението ще бъде антемортем или с други думи казано предсмъртно.

40 Левски - ЦСКА
През миналата година компания като Efbet инвестира повече от 20 милиона лева в множество български спортове. Мащабни са цифрите и за други компании от бранша като Winbet например. Пряка последица от приемането на закона ще бъде затварянето над 600 обекта за организиране на хазартни игри, което няма как да не се отрази и на всичко, свързано по някакъв начин с дейността на компаниите в тези така или иначе трудни за икономиката времена след пандемията.
50 Ботев (Пловдив) - Ботев (Враца) 0:1
Ако ограниченията в законопроекта бъдат ратифицирани, спонсорските договори за спорта ще бъдат намалени драстично, което ще се окаже смъртоносно за цели клубове, а не е изключено да докара и цели спортове до любителско ниво без възможност за търсене на каквито и да е спортни постижения. Масовият спорт, който засяга всеки един човек, имащ желание да поддържа здравето си, също ще бъде засегнат, тъй като отново тези компании помагат много за изграждането, развиването и поддържането на условията за всекидневно практикуване на спорт от всеки от нас.
82 Локомотив (Пловдив) - ЦСКА 1948
Дългоочакваният спасителен договор за футболния Левски с компания от бранша също най-вероятно ще пропадне, а часовникът на клуба неизменно тик-така и то не в полза на спасението. Голяма част от клубовете в родния елит също разчитат на помощта на бранша, така че няма да е изключено, ако и без това затрудненото положение на половината отбори се превърне непреодолима пречка за тяхното съществуване. Няма да е изненада, ако скоро имаме само една професионална футболна лига, тъй като няма да имаме достатъчно отбори, които да поддържат професионално ниво, а и бройката на тези от елита да бъде свита до максимум.
За останалите много сериозни последици от спорния законопроект четете

ТУК и

ТУК.

Още от БГ Футбол

Виж всички