Президентът на Бундeслигата я направи шест пъти по-ефективна от икономиката на Германия

Президентът на Бундeслигата я направи шест пъти по-ефективна от икономиката на Германия

На Бундеслигата определено й провървя с президента. Футболът в Германия стана първото голямо първенство, което бе подновено след принудителната пауза заради коронавируса. Огромната заслуга за това е на Кристиан Зайферт – президентът на Професионалната лига в Германия (DFL), който успя да приложи многовекторен натиск във всички посоки, за да стане рестартът възможен.

Покрай кризата Зайферт доби публична известност, но реално погледнато неговият принос за развитието на Бундеслигата е далеч по-значим по други направления. На практика той тотално промени реалностите в Германия по отношение на телевизионните права.

Зайферт бе едва на 35 години години, когато през 2005 г. наследи 67-годишния Вилфрид Штрауб начело на DFL. По онова време изборът му бе считан за голяма изненада, но се предполага, че именно Штрауб го е посочил за свой приемник. Като юноша Зайферт е играл организиран футбол в регионалните лиги на провинция Баден-Вюртемберг. Вземал е 100 метра за 11,3 секунди, но преценил, че не е достатъчно талантлив за професионална кариера. След това завършва университета в Дуисбург и започва работа в мюнхенската медийна група MGM. После минава през музикалната телевизия MTV, стигайки до директор на маркетинговия отдел за Централна Европа. Впоследствие влиза в борда на директорите KarstadtQuelle New Media. Новата му компания купува спортния канал DSF (понастоящем известен като Sport1) и вероятно така е попаднал в полезрението.

При Зайферт доходите на Бундеслигата от тв права скочиха с 466%, а нарастването на оборота изпревари шесткратно ръста на немската икономика. В момента постъпленията от телевизията за един сезон са 1,4 милиарда евро, отстъпвайки по този показател единствено на английската Премиършип и испанската Ла лига. При това по отношение на вътрешния си национален пазар Германия изпреварва Испания с 1,175 милиарда евро срещу 1,15 милиарда.

По време на кризата с коронавируса Зайферт за пореден път се показа като блестящ мениджър. Щом в Германия бе наложена карантината Discovery, който държеше държеше правата за транслации на мачовете от Бундеслигата за Европа, се замисли за замисли за разтрогване на договора. Шефът на DFL светкавично разработи резервен вариант, осигурявайки алтернативни инвеститори в лицето на фондовете Apollo Global Management и KKR в случай, че някои от петте основни притежатели на тв. правата (Sky, ZDF, ARD и Discovery) наистина хвърли кърпата.

Уменията на Зайферт не останаха незабелязани и през 2018 г., когато президентът на Висшата лига в Англия Ричард Скадемор подаде оставка, той бе поканен за негов заместник. И това не е случайно, защото при управлението му ръстът в телеконтрактите в Бундеслигата изпревари петкратно темповете на Острова.

"Меридиан Мач"

Още от Футбол свят

Виж всички