Фен на ЦСКА разказва за футболните хулигани - МВР рядко ги залавя и затова бие наред

Фен на ЦСКА разказва за футболните хулигани - МВР рядко ги залавя и затова бие наред

Двадесет и три годишният П.Д., който е бил в сектор "Г" на стадион "Георги Аспарухов" по време на вечното дерби, изпрати писмо до Sportal.bg. Нашата медия прецени да го пусне без редакторска намеса. В тази връзка благодарим на стотиците запалянковци, които ни изпратиха видеоклипчета и писма във връзка с инцидентите, но за съжаление няма как всички мнения да излязат като новини, за което молим за извинение.

Ето какво пише П.Д.

Фен на ЦСКА съм, на 23 г. В събота присъствах на дербито Левски-ЦСКА в клетката на Сектор Г на Герена. Нямах намерение да пиша това писмо, но последните три дни ни заливат с пълни идиотщини, измислици, неистини и отлровени лъжи, относно случилото се онази вечер и затова не се стърпях. Във всички медии, без значение телевизии, сайтове или вестници, се казаха такива глупости, че се чудя тези хора имат ли някакъв срам или просто си пишат ей така наизуст, колкото да се отбележат. Адски много мразя хора, които никога не са били в сектор с агитка да дават определения за феновете и  да дезинформират хората относно случващото се там. От другата страна пък е полицията, която за пореден път постъпва меко казано дебилно, да не кажа лумпенски. Но от всички медии виждаме лица, които ни уверяват, че полицията е действала адекватно, постъпила е по възможно най-правилния начин и е осигурила безопастността на хората… Моля??! Вече се убедих, че в България ако имаш власт, появиш се по телевизията и с убедителен тон кажеш две-три лъжи, всички ще ти повярват. И наистина, след изказванията на шефа на СДВР Валери Йорданов, шефа за борба с футболното хулиганство Антон Златанов и софийската кметица Йорданка Фандъкова, всички в България осъдиха тези 3500 фена на ЦСКА като наркомани, лумпени и пияници, а действията на полицията одобриха като навременни и адекватни…
 
Какво точно се случи?

Смятам да разкажа цялата история и ще се стремя да я представя по начин, отговарящ най-точно на истината.

Към 15:00 часа шествието тръгна от Ариана към Герена. Пътя продължи някъде около час като нямаше почти никакви проблеми, освен няколко хвърлени бомбички и един счупен прозорец, от който висеше синя фланелка. Към 16:00 започнаха да влизат първите хора в сектора. Когато тяхната бройка беше около 500 човека, някои от тях отидоха на долните редове и започнаха да чупят железата, върху които се слагат седалките. Това продължи близо час, до 17:00, когато клетката се препълни. Чупещите отдолу бяха не повече от 200-300 човека, т.е. някъде около 10% от публиката. Останалата, много по-голяма част, седяха по-назад и си пееха без да правят поразии. Към 17:00 часа обаче вече нямаше места отгоре и трябваше по-умерените фенове да се преместят надолу. С това чупенето на железата намаля значително. Пак към 17:00 хулиганите (въпросните 200-300 човека) счупиха три от четирите предпазни огради на клетката. До този момент полицаите бяха далеч от сектора, близо до терена. След счупването на оградите някой малоумник даде заповед на ушевите да дойдат пред клетката. И хулиганите започнаха да ги замерят. За никой не е тайна, че ченгетата дразнят с присъствието си футболните фенове ( а и не само…). Кой им даде заповед да ходят долу, точно до клетката, на прицела на феновете. За хулиганите това беше като приятна изненада и те веднага започнаха да замерят полицаите с  факли, бомбички, железа и бетон. Какъв го търсеха ченгетата там, не се знае. Феновете щели да нахлуят?! Пълни глупости!!! Докато ченгетата се бяха разделили в правоъгълник срещу клетката, с отдалечената страна близо до вратата на терена, всичко си беше ОК. Тогава никой не ги замеряше. Дори и при счупени огради кой ще бъде толкова малоумен да тръгне да нахлува срещу 1000 робокопа? Ако феновете си останаха в сектора, нямаше да стане нищо кой-знае какво. Цесекарите щяха спокойно да си догледат мача, да видят още два “червени” гола и да се разотидат. Е можеха да хвърлят някоя и друга бомбичка, но това щеше да е всичко. Вместо това имаме 23-ма ранени полицаи, 32-ма арестувани фена, едно момче с фрактура на главата и погроми в половин София. Кой е виновен за това? Вместо да си седят спокойно далече от клетката, ушевите влязоха в нея, след това дойдоха още ушеви, и още, и още, и накрая ни изгониха.
 
За действията на полицията. Действали адекватно, нямало бити фенове. Дали и те самите си вярват? След края на полувремето някакъв малоумник даде заповед на робокопите да изгонят цялата публика от сектора. Само, че ушевите освен че бутаха с все сила с щитовете, използваха и палки и някакъв спрей. И бутат, без да мислят. Когато вече бяхме най-отгоре на клетката всички им се разкрещяхме да спрат, защото просто вече нямаше накъде. Клетката има само един вход(изход) и хората бавно се изнасят оттам. Отделно най-отгоре, точно над железата за седалките, има някаква железна преграда, която трябва да се прескочи, за да отидеш до изхода. И си представете как всички се тълпят на тая преграда, а ония отдолу идиоти бутат ли бутат. И ние викаме на ушаците “Спрете бе, идиоти! Чакайте да се изтеглиме!” Не, братче. Ония бутат отдолу с все сила и налагат с палките. И млатят с ярост и с изкривени от злоба погледи. Това никъде не сте го прочели и видели, нали? Няма кой да ви го каже.

Както и да е, положението в горната част на клетката стана опасно. Аз, който съм бил на десетки мачове и съм видял какви ли не работи, ме достраша. Не можеше да се диша. И в такива случаи, най-често страдат възрастни хора или жени. Момичето, което беше изнесено на ръце, припадна именно заради натиска на ушевите. И това не го знаехте, нали? До мен имаше един човек, който също не можеше да диша и най-накрая му прилоша. Добре, че едни момчета го издърпага изпод преградата. И дори когато вече бяхме изтласкани на пътя за изхода, ушаците продължаваха да бутат с щитовете. Така се наложи някои да се качват отгоре на парапета и да слизат оттам. Така беше избутано момчето, което падна зад сектора. И това не го знаехте… Никой не ви го каза, нали?! Тук имаше огромна опастност да стане като пред дискотека “Индиго”, но в много по-голям мащаб. Всеки, бил в сектора знае за какво говоря. Представете си от едната страна бетонна стена, отпред блъскащите се да излязат от сектора хора, а отстрани и отзад ушаци, които блъскат с щитовете с все сила и млатят с палки. Аз понякога се питам полицаите по дебилизъм ли се избират или по какво?! Кой щеше да поеме вина ако се стигнеше до смъртни случаи поради прегазване или задушаване? Добре, че този път всичко се размина без фатални инциденти.
 
На изхода от стадиона беше направен кордон от още робокопи. Излизащите от Г сектор фенове бяха афектирани и ги псуваха и това беше нормално. Някои от полицаите обаче злорадо се усмихваха, размахваха палки и без да се притесняват правеха жест към феновете, че ще ги заколят. И това никой не ви го каза, и за това никъде не сте прочели.
 
В този момент Платини вкара втория гол, израдвахме се зад сектор Г на Герена и после решихме да си ходим. Пак по същия път до Ариана. Докато стигнахме до бул. “Мадрид” нямаше кой знае какви проблеми, само скандирания и псувни към “Ушев”. Но когато Апостол Попов вкара 3-ия гол, “Черковна” и “Мадрид” избухнаха. Феновете озверяха и започнаха да трошат всичко. Знаци, витрини, пътни прегради, кофи за боклук, автобусни спирки, коли… Не оправдавам феновете, но далеч не тяхна е вината за това. Повечето от тях бяха отишли да подкрепят отбора си съвсем нормално, на Герена, и ако бяха останали там да празнуват головете на ЦСКА, сега поражения по София нямаше да има!
 
Всеки фен на ЦСКА, Левски, Ботев и Локомотив Пд знае в какво състояние изпада когато отборът му вкара гол срещу вечния съперник. Той озверява, изпада в еуфория, в нещо като амок. В такъв момент емоциите взимат връх над разума. Ако това всичко си беше станало в клетката, сега нямаше цялата държава да обсъжда “лумпените”. Но в МВР понеже всички са акълии и взимат “адекватни’ решения, сега ще плащат собствениците на витрини. Не сте се замисляли върху това, нали? Пак повтарям, ако всички бяхме останали на Герена нямаше да се случи кой-знае какво. За сведение, първия гол на Платини стана също при счупени огради, но нито един фен не нахлу.
 
След третия гол най-отзад на шествието явно е имало сблъсъци между хулигани и полицията. Не знам, не съм бил там и не мога да го твърдя със сигурност. Но явно е било така, защото след това жандармеристите тръгнаха да мъстят (както са го правили неведнъж впрочем). Изкараха онзи автомобил с водната струя и тръгнаха да мъстят. Бяха наредени по следния начин: отпред 10-12 бронирани камионетки, около тях стотици ушаци с електрошокови палки и отзад камиона с водната струя. Трябва да знаете, че цялата тази колона не се движеше с умерен ход, да даде възможност на тълпата да се разпръсне, а си се движеше доволно с едно 30-40 км/ч. Което удари всички в бяг. Аз специално съм тичал от средата на бул.”Мадрид” до Испанската гимназия на “Евлоги Георгиев”, което е има-няма 3 км. Тичане без спиране, така бяха повечето от нас. Тук отново го издухаха тези, които са по-дебелички, старите и жените (добре, че на този мач жените бяха много малко). Когато ушевите достигнеха някой по-бавен го поваляха с палките, биеха го, пускаха му ток и продължаваха напред. Няма значение чупил ли си, умерен фен ли си, хулиган ли си, обикновен гражданин ли си. Всичко се правеше не толкова да се разпръсне тълпата, колкото ушевите да си направят кефа с гоненицата и да пребият някого. Не сте ли съгласни? Спомнете си студентските протести преди две години и кои бяха бити най-много тогава. “Лумпените” или обикновените хора? Още се съмявате? Тогава вижте клипчето, което съм посочил, онова с полицая с електрошоковата палка. Още мислите Ушев за добър и мил чичко полицай??? Извинявайте, тогава вие сте пълен олигофрен! Но всички в един хор, В. Йорданов, Тонката Златанов, Фандъчето, Цецо Шестака, Д.Б. (а.к.а. Гърнето), Венци Живков, всички те твърдят, че е нямало бити фенове и полицейски произвол…
 
Защо полицията не действа така твърдо срещу циг**ите, които вилняха с брадви и ножове в Красна поляна. Къде е камионетката с водното оръдие когато мутри се стрелят из София (и не само).

Защо жандармерията не действа с такава злоба и ярост срещу организираната престъпност? М? А тука от три дни е седнал да ми обяснява как е спасявал децата. Кой си спасил, бе тъпунгер!
 
А истината е че това далеч не се случва за първи път. Истината е че полицейски произвол и насилие над фенове има след всеки голям мач. Имам чувството, че ушевите само чакат някой да им даде повод, за да почнат да бият. Не са един и два пъти случаите когато “представителите на реда” са си организирали буквално хайки в Борисовата или из уличките около Герена. За да млатят фенове! Не знам какво им става, натрупана агресия, комплекс за малоценност, нямам идея… На нормалния човек, стоящ далеч от футболните страсти, тия неща му се струват нереални. Да, ама е така, човеко. Не слушай какво ти говори изтупания чичко пред ТВ-то, той с няколко добре заучени фрази и пресилена усмивчица лесно ще те омае. Но излез навън, позаинтересувай се малко и виж как стоят нещата в действителност!!!
 
Какво да кажем за хулиганите. Хулиганите са си хулигани. Тяхната работа е да трошат и да гледат да се сбият с противникови фенове или с полицията. Има ги навсякъде, има ги в Италия, има ги в Англия, има ги в България. Истината е че те винаги първи дават повод на ушевите да бият. Но те се пазят най-добре. Имат си качулки, които скриват лицата им, не носят фенски артикули и са трудно разпознаваеми. След като стане сблъскък с полицията, знаят как да се изтеглят невредими. И тъй като ченгетата не могат да ги хванат, си изкарват яда на другите фенове. Онези с артикулите отишли да подкрепят своя отбор. Една случка, видяна от десетки свидетели: Преди година и половина бихме Левски 2:0 на националния стадион. След мача аз и моята групичка спокойно си чакахме автобуса на Орлов мост. Идват две от въпросните камионетки, отвътре излизат десетки ушанки, отиват до едно момче и му казват “Тебе те има на снимка как хвърляш по полицията” и тръгват да го вкарват в камионетката. Приятелите на това момче се опитаха да ги спрат, ние също, защото същото момче стоеше два реда пред мене и си съдра гърлото от пеене. Това, което стана е че освен него още двама негови приятели бяха вкарани в камионетката. Направо ми се доповръща от тази простотия. И това става пред десетки хора, на Орлов мост. Само и само ушевите да отчетат дейност. А с момчетата така и не знам какво стана. Иди после доказвай, че нищо не си правил и са те арестували просто ей-така. Малко хора знаят, но в Сектора с агитка има по-голяма опастност да те набие Ушев, отколкото някой “лумпен”. Не можете да повярвате? Искам някой , ако има статистика да каже след мач колко фена са пострадали от сблъсък със “свои хора” и колко от среща с Ушев.
 
И така, резултатът след дербито е ясен. 3:1 за ЦСКА! На трибуните са безчинствали някакви наркомани, но полицията се е справила с тях като ги е изгонила от стадиона. Така говорят навсякъде, по всички медии. Никой няма да ви каже, че ако агитката на ЦСКА си беше останала на стадиона всичко щеше да завърши добре. Вместо това имаме щети стократно по-големи от нанесените в клетката. Кой е виновен затова? Познахте, “лумпените” естествено. Те си излезнаха сами на полувремето и вместо да догледат мача избраха да трошат витрини и пътни знаци. А за действията на нашата полиция в клетката и из нощна София нямаше никакви кадри. Защо журналистите не снимаха битите фенове и гонещите ги полицаи? За щастие в интернет има няколко клипчета на които се вижда какво вършат феновете и какво полицаите. Там е истината, не по националните телевизии! Поздравявам всички, които въпреки опасността да бъдат пребити снимаха действията на полицаите. Нека тези самозабравили се униформени да разберат, че не само те могат да снимат. Подканям всички фенове на ЦСКА, Левски, Ботев, Локомотив при следващия голям мач да си носят камери и цифрови апарати и да снимат как “адекватно” действа полицията. Само нека после полицаите не се чудят защо всички ги мразят и навсякъде където отидат ги посрещат с “Ушев п……т”!


"Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти