Покъртителният разказ на фен на ЦСКА за драмата с полицията на дербито

Покъртителният разказ на фен на ЦСКА за драмата с полицията на дербито

Привърженик на ЦСКА изпрати писмо до Sportal.bg, в което подробно описва случилото се в Сектор "Г" по време на дербито с Левски в събота. Представяме ви целия разказ без редакторска намеса:

Режисираният погром над Сектор Г

Пиша това за всички, които не бяха в „кошарата”, а предпочетоха да си седят удобно пред телевизорите, да си пият ракията, да са фенове вкъщи, които ги е било страх да отидат в Подуене или просто им е било студено. Все пак те трябва да знаят какво се случи в тая „кошара.” Пиша го и за феновете от отсрещния сектор, за феновете на футбола в България и за всички хора, които продължават да ни наричат – боклуци, вандали, наркомани, отрепки, а и както чух една аристократична дама разхождаща се в Борисовата градина да ни представя пред правещите и компания в разходката - „ненужни бацили”. Всичко, което ще напиша е истина и само истина, без грам пристрастие, без изопачаване, без капка излишен патос. Просто истината.

Кошара - Заградено място, понякога с навес и плътна ограда, за овце. (Български тълковен речник)

Няма смисъл да описвам шествието, защото то протече нормално. Нормално за шествие на ултраси тръгнали за дерби срещу вечният си противник. Имаше и някой пиян, имаше и няколко счупени бутилки, малка провокация от един идиот със синя тениска, решил да се пъчи на прозореца си и достатъчно бомби, хвърлени на достатъчно далечно разстояние, за да не причинят никакви щети.

Влизането на стадиона – Както е типично в България, както винаги е било и сигурно винаги ще бъде, на двата тесни входа на стадиона се получи мачкане, бутане и традиционно ръгане. Не знам защо всички входове на стадиони в България ги правят толкова тесни, за да се получи това балканско пого. Сигурно има някакъв висш замисъл на някой висш разум, който ние нормалните футболни фенове не можем да разберем. Тук си спомням поне 4 случая, в които съм щял да бъда премазан на вечните железни зиг-заг огради на Сектор Г на ст. Българска Армия. Е - тук, в Подуене, нямаха зиг заг огради. Имаха една желязна порта с два тесни отвора в десния и левия край през които може да мине САМО един човек. Но това не е всичко. Винаги на тези входове стои един човек с осанката на ревматичен шеф на ТКЗС, който е натоварен с отговорната задача да къса билетчетата. Така че тясната пролука през която се очаква да влезе човек, става още по – тясна и след като контролата ти е скъсала билетчето трябва хубаво да се отъркаш в него, за да можеш да освободиш място на следващия нещастник решил да отиде на футболен празник.

Повторно претърсване – Традиционно зад застаряващата контрола са наредени полицаи, които те претърсват отново. Забравих да спомена, че вече един път са ни претърсили при самото влизане в устоите на този „европейски стадион”. Пак ме претърсват. След което щастлив, че всичко е свършило тръгвам по една тясна коза пътечка към мястото си на „европейския стадион” за което съм платил 15 лева и от което ще гледам футболния празник за цяла България, вечното дерби. Отляво и отдясно на козата пътечка са издигнати каменни парапети по 60-70 сантиметра. Отляво гора и шубраци и голяма денивелация водеща към някакво дере – защо ви го казвам (след края на първото полувреме ще разберете), отдясно също гора и шубраци. На европейския стадион явно са еколози и си имат флора и фауна около себе си. Повтарям – ТОВА Е ВЪТРЕ НА СТАДИОНА. НА ЛИЦЕНЗИРАНИЯ ОТ УЕФА СТАДИОН. Дали са прекарали лицензиращите из гъстите шубраци не знам. Какво обаче има в тези шубраци и дървета? Освен стотици пикаещи хора, там има хиляди камъни във всякаква форма и големина. Язък за претърсването.

Провокация номер 1 – Натъпкване на 3000+ човека в кошара за не повече от 1700 – 1800.

Влизам в „кошарата”. Не знам кой е бил народния поет нарекъл това място кошара, но шапка му свалям. Само овце биха понесли да ги настанят в такава трибуна. Само много ама много тъпи овце биха платили за това. И футболни фенове. В България. Изненада – в кошарката обаче вече няма места. Хората са се сгъчкали като клечки в неотворена кутия за клечки за зъби. Сещате ли се? Ето това представляваше кошарата. Не знам за колко човека е – но със сигурност не е за повече от 1700 – 1800. Ние бяхме повече от 3000. Последва нормална реакция на десетки хора и разговори с полицаите гордо пазещи подстъпите към съседната трибуна. „Защо не ни пускате там”? Тук няма място ! Ще стане беля ! Ще се издушим. Ще стане трагедия като в Индиго. Един човек звънна на 112 да предупреди за това което правят полицаите и г-н Батков. Пазещите полицаи позвъниха на шефовете си, защото дори те осъзнаваха, че това е безумие. След малко един от тях дойде при нас и ни каза – „Момчета, няма да я отворят. Не ни дават позволение. Няма какво да направим.”

Въпрос номер 1 – Кой е този който не даде позволение да се отвори трибуната? Батков или Антон Златанов (шеф на отдела срещу футболното хулиганство)? Кой ще понесе отговорността?

Провокация номер 2 – Стотиците камъни на една ръка разстояние + железата и паветата в сектора.

Вече стана въпрос за многото камъни на разположение. Освен това в самия сектор имаше парчета бетон + железни пейчици на които може би някой очакваше да седим?!? Ние, които бяхме платили по 15 лева за билет, не само че не можехме да седим на нормални седалки на каквито седяха всички други сектори, но и нямаше къде да стоим прави.

Въпроси номер 2– Кой позволи този мач да се играе на такъв стадион? Кой лицензира този стадион? Кой искаше да се играе на този стадион и защо?

Отговор на въпрос номер 2 – БФС и абсолюните глупаци управляващи тази смешна организация начело с Борислав Михайлов позволиха мача да се играе на този стадион. Лицензионните комисии на БФС са лицензирали този стадион в който расте гора и е пълно с камъни. Г-н Батков е този който искаше мача задължително да се играе на този негоден стадион. Кой ще понесе отговорността?

Провокация номер 3 – Целия сектор беше заграден от над 100 полицаи и 200 жандармеристи. За подкрепление си бяха довели и последната модна играчка – бронирана пръскалка. На всеки 10 минути излизаха по нови 20-30 полицаи и се присъединяваха към полицейския купон на г-н Златанов. Същите тези тежковъоръжени господа спокойно наблюдаваха как не повече от 10 деца разрушават оградите на сектора без да направят и най-малкото усилие да им попречат, да ги арестуват и изведат от стадиона. А мача още дори не беше започнал. Явно тези господа не бяха там да предотвратяват ексцесиите, а да ги насърчават.

Въпрос номер 3 – Защо не бяха взети мерки срещу малкото пияни идиоти, които чупеха оградите? Повтарям – не повече от 10 човека на не повече от 18 години. Какво точно правеше полицията пред сектора и каква е нейната роля? Горките полицаи седяха като мишени на 10-те изрода, но не трепваха. ЗАСЕГА ! Просто времето не беше дошло. Кой идиот заповяда на полицаите да седят мирно и да не предприемат никакви действия насърчаващи по този начин чупенето на оградата?

Отговор на въпрос номер 3 – Нарочно не бяха взети мерки срещу тези десетина вандали. Просто те трябваше да бъдат оставени да си довършат работата, за да има полицията предтекст да предприеме последващите си действия. Полицията нарочно и преднамерено не си свърши работата и застраши живота на мирни граждани. Командващ операцията, сценариста и режисьора на спектакъла е г-н Антон Златанов. Кой ще понесе отговорността?

Провокация номер 4

Тъй като след започването на мача ситуацията на оградите се успокои, г-н Златанов предприе следващ провокативен безумен ход застрашаващ живота на хиляди мирни футболни фенове. Явно на господина му трябваше повече гняв от червените привърженици, защото не беше нажежил достатъчно обстановката. Затова този идиот заповяда на жандармерията да влезе вътре в ПРЕПЪЛНЕНИЯ СЕКТОР бутайки хората към вътрешността на кошарата, където вече и игла не можеше да падне. Жандармерията влезе от двете страни и по средата като по този начин не ни остави място да дишаме. Нужно ли е да обяснявам как си проправяше път жандармерията? Предполагам всички футболни фенове ме разбират.

Въпрос номер 4 – Каква беше точно целта на навлизането на жандармерията в сектора? Господата с каски и щитове (заемащи много ценно за нас място) стояха като восъчни фигури. Просто стояха и ни пречеха да се движим. Не предприеха никакви действия. Защо тази жандармерия не отиде преди началото на мача при оградата и не изкара 2-3 хлапета прекалили с алкохола и по този начин да предотврати безредиците?

Отговор на въпрос номер 4 – Целта на навлизането на жандармерията е ясна на повечето нормални хора. Колкото повече на един човек се отнема личното му пространство, толкова по – гневен става той. Това е нормална психологична реакция. Въпреки че ние бяхме достатъчно натъпкани, влизането на жандармерията тотално ни смачка. Физически, психически, буквално. Браво, г-н Златанов. Отличен 6 по човешка психология. Стана ясно защо тази жандармерия не действа когато е нужно. Защото режисьора г-н Антон Златанов имаше друг зловещ, егоистичен план. Кой ще понесе отговорността?


Провокация номер 5

Въпреки всички усилията на г-н Антон Златанов, благодарение и на отбелязания гол, агитката на ЦСКА все повече празнуваше и се радваше и все по – малко мислеше за безредици. Обстановката се успокои. Хората започнаха да гледат футбол. Да пеят, да подкрепят отбора си. И въпреки че бяха натъпкани като животни на този студ, на този гаден стадион, в тази гадна кошара , любовта към отбора ги държеше, говореха си за тактики, гледаха към таблото и чакаха да свърши първото полувреме... И ТОГАВА г-н Златанов предприе последна, финална, брутална провокация . Нечувана в България. Действия, които никога, никъде, по никакъв повод, срещу никакви хора , при никакви случаи не бяха предприемани. Той нареди по някакъв мегафон някой викач да започне да говори „ ВНИМАНИЕ ВНИМАНИЕ, ГОВОРИ ПОЛИЦИЯТА – АГИТКАТА НА ЦСКА ДА НАПУСНЕ СПОРТНОТО СЪОРЪЖЕНИЯ НЕЗАБАВАНО. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЩЕ БЪДАТ ВЗЕТИ ВСЯКАКВИ НУЖНИ МЕРКИ !

В интерес на истината аз трудно чувах какво точно се опитва да каже този по мегафона в бронираната водоноска, както и всички около мен. Но скоро разбрахме. Жандармерията около нас също беше изключително изненадана. При въпросите ни „Какво става”? – те само вдигаха рамене. Но отдолу жандармерията вече нахлуваше и биеше наред с палки. Споменахме изходите. Представете си 3000 човека да трябва да се изнесат за 10 минути през тези 2 тесни врати. Не можете ли? И правилно. Защото е невъзможно. Но идиота г-н Златанов имаше план и такива дребни пречки, че дори да искаме с цялото си сърце да излезнем от стадиона не можем – не го касаеха. Следващите 30 минути бяха едни от най-отвратителните в живота ми.

Обръщам се към всички футболни фенове – на Левски, на Ботев, на Локомотив ПД, на Ботев, на всички български отбори. Обръщам се към нормалните хора. Обръщам се към всички Българи.

Гледали ли сте трагедии по телевизията и в интернет на хора смачкани от тълпата? На хора умиращи затиснати до оградата натискани от бутаните отзад? На хора викащи за помощ , борейки се за въздух. На плачещи момичета? На объркани хлапета? Хора, благодарете на Господ, че никой не умря. Заклевам се във всичко мое свято, че Господ беше с нас тази вечер. Моля се на Господ и пострадалото момче избутано от щитове в гората и в последствие паднало на бетона да оцелее. Беше страшно и ужасно и само чистия разсъдък на момчетата около мен, на всички смели армейци тази вечер ни спаси от смърт. На тези които въпреки бутанията на полицията и палките по телата им устояваха отпред, за да можем ние отзад да оживеем. Ако те бяха поддали, с нас беше свършено. Казвам го със стопроцентова честност и без грам преувеличение. Нещата бяха на ръба. Аз лично по едно време бях затиснат до оградата деляща ни от спасителната трибуна, охранявана от 4 полицаи и им се молех да отворят вратата. Не го направиха. Молех им се заради двете деца, които бяхме заградили доколкото можем, за да им осигурим място да дишат и заради момичето, което пищеше хванало се за оградата до мен. Те не отвориха проклетата трибуна. Те не са хора. Повярвайте ми. Това не са хора. Всеки човек би рискувал работата си и да не се подчини на заповедта на г-н Златанов, за да спаси тези деца и момичета ако не нас. Но те не го направиха. Отделно по оградата бяха успели да се качат възрастни хора и се опитваха да кажат на биещата с палки жандармерия отпред, че хората просто няма къде да отидат, че жандармерията всъщност блъскайки предните редици смазва, задушава, убива хората отзад. Ехтяха викове "Спрете". "Моля ви". "Недейте". "Ще убиете хората!". Как пък жандармерията ще слуша някакви животни-футболни фенове? Г-н Златанов е наредил да ги изкараме. Колкото излезат толкова, другите в чували и в Орландовци.

Имаше само един спасителен изход. Трябваше да счупим задните огради на сектора и да почнем да излизаме от там. В противен случай с много от нас беше свършено. Това и направиха десетки армейци на които искам да благодаря. Те са истинските герои тази вечер. Не ги познавам. Но благодарение на тях много хора са живи. С мъка видях как десетки момчета се провисват на оградата с риск да се разрежат целите, да за я счупят и направят спасителен изход. Слава на Бога – успяха. Тогава се прояви разума и бавно, леко, един по един , като всеки качил се подаваше ръка на следващия след което скачаше в шубраците от другата страна започнахме да се спасяваме от ада. Ада причинен от г-н Златанов. Ада причинен от българската полиция. На момичетата и децата се даваше предимство. Опитвахме се да не се блъскаме и да задържаме задните редици, а предните пък задържаха полицията доколкото беше възможно. Горд съм с вас, Армейци. Горд съм с вас, братя.

Дойде и моя ред да се кача. Предишния ми подаде ръка и ме издърпа. След което дори не чу моето благодаря и изчезна сред дърветата долу. Нямаше време. Трябваше всички да се измъкнат от смъртоносните огради. Подавайки ръка на следващия видях как отпред полицаите продължават да налагат и ги проклех всичките децата им да се мъчат така както ние тази вечер. След което прескочих към следващото ми приключение. Озовах се в гора. Гъста. Добре, че е зима и нямаше листа иначе просто нямаше да мога да виждам изобщо къде вървя. Започнах да се спускам надолу. Отляво и отдясно се търкаляха хора. Клони постоянно ме удряха в лицето. С усилие се задържах за тях и продължавах да се спускам. Най-накрая тази гора на лицензирания стадион свърши. Озовах се на някакъв парапет. Скочих на бетонената пътека пред мен.

След това един Армеец ме издърпа на парапета от другата страна на бетонената пътека. Господи, къде бях попаднал. Пред мен имаше решетки с шипове. Изходите бяха далеч. Нямаше как да се стигне до тях. Чудехме се какво да правим с постоянно пристигащите. Накрая тръгнахме по парапетчето, което все повече и повече се стесняваше. А по него бяха нарасли дървета и разстоянието до бетонената пътека ставаше все по – голямо.Ако някой паднеше – беше си заминал на мига. Най накрая с много помощ един на друг стигнахме до някаква бетонна площадка. Откъдето много скачаха вече на улицата. Но това беше ебати скока. Над 3 метра. Реших да продължа напред. След малко се появи една пътечка по която изкачвайки се около 100 метра излязох на козята пътека по която влизахме. Може би най-накрая някой вече беше отворил изходите. Хората вече се изнизваха по-нормално. Излязох от лицензирания стадион. Целия в рани и кръв от дърветата, клоните, тръните.


Провокация номер 6
Tова не е всичко ! Идваше кулминацията на замисъла на г-н Антон Златанов. Навсякъде по медиите писаха, че шествието ще бъде ескортирано от полиция до Армията. ХА ХА ХА ! Ами ако бъде ескортирано от полиция , как ще станат золумите? Как ще сочат с пръст счупените витрини, обърнатите кофи, потрошените коли? Нямаше никакъв ескорт поне за групата с която се движех. Повече от 1500 човека. Бесни на случилото се. Бесни на всичките провокации на г-н Златанов. Бесни на това, че ги изкараха от стадиона. Всеки си правеше каквото искаше, а жив полицай не се мяркаше никъде.? Бяха оставени и по двама, по трима на кръстовищата. Може би с цел бесните фенове да ги нападнат и да си го изкарат на тях. Нямаше по – лесно от това повярвайте ми. 1500 човека срещу 2 полицаи. Полицаи от тези, които до преди малко искаха да ни убият. Според мен г-н Златанов в безумието си, в арогантността си, в безочието си , в търсенето на слава, в болните му амбиции беше стигнал дотам , че нарочно рискуваше живота на колегите си оставяйки ги абсолютно сами срещу пребитата от него агитка. За да може после да изпъкне като героя пребил и прибрал хулиганите, които дори са посегнали на полицаи. За да може да получи още няколко нашивки. За да може да сложи някоя стотачка към заплатата. Колкото по – лоши излезнем ние, толкова по – голяма тежест получава той в очите на обществото. Сложиш ли такъв човек на такъв пост, трябва много да внимаваш да не е с мания за величие. Е – грешка г-н Цветанов. Вашият подчинен е отговорен и виновен за абсолютно всичко, което се случи преди, по време и след дербито. Всеки счупен прозорец, всяко счупено огледало, всеки наранен човек – всичко това е на сметката на този господин. И ако не вярвате в думите ми. А заклевам се всичко е точно така както го пиша. Тогава заемете позицията, че полицията не се е справила. Че ние сме хулиганите, които сме си правили каквото си искаме. Ние сме дрогирани лумпени, идиоти, Елин Рахнев, който тичаше зааедно с мен и той, ние сме безмозъчни отрепки. ОК. Но – уволнете, свалете, махнете този човек. За благото на хиляди Българи. Един идиот на отговорен пост е достатъчен за ужасни трагедии. Това дерби го доказа.

Чувствах се длъжен да напиша това. Чувствах се длъжен да кажа истината. Нека всеки който е бил там го направи. Нека се видят и чуят още гледни точки. Нека се вдигне шум. Нека това не заглъхва за три дни. Моля ви се. За да спасим човешки животи. На цесекари, левскари, локомотивци, ботевисти, обикновенни хора, полицаи.

Оставка на Антон Златанов ! Сега ! Наказание за Батков ! Сега !

Не после! Не след дъжд качулка ! Не и този път !

Александър Стоинемов


"Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти