Позиция на феновете на Левски относно Вечното дерби

Позиция на феновете на Левски относно Вечното дерби

Феновете на Левски от НКП и София-Запад излязоха с обща позиция по повод вчерашните батални сцени по време на Вечното дерби. Ето каква е тя:

Уважаеми представители на медиите,    

Националният клуб на привържениците (НКП) на ЛЕВСКИ и СОФИЯ-ЗАПАД не можем да останем безмълвни наблюдатели на това, което се случи по време на дербито. Поради тази причина ще ви запознаем с нашето становище по случая.
На първо място заявяваме, че въпреки тежката загуба на терена, съботният ден бе един празник за всички, които обичат ЛЕВСКИ. Да, това поражение е повече от болезнено, но причините за него са извън нас – привържениците.

Защо говорим за празник, след ужасното представяне на футболистите?

Вчера показахме за пореден път, че публиката на ЛЕВСКИ действително е на много високо ниво, което се покачва с всеки изминал мач. Това обаче не е даденост, а плод на адски много работа, която НКП и СОФИЯ –ЗАПАД свърши през последните години.
 
Празникът за сините привърженици започна още в събота сутринта, продължи с шествието до стадиона, което протече изключително цивилизовано, и завърши с последния съдийски сигнал.
 
За тези, които ще кажат, че по стадионите ходят само мракобесни типове с ниски чела, тук ще изтъкнем следния факт. Уважаеми промити от полицейско-медийна пропаганда мозъци, през целия маршут на шествието не е имало един инцидет. Напротив, през цялото време се радвахме на одобрението на столичани, които ни окуражаваха и подкрепяха.

За организацията и атмосферата в сектор „Б” няма смисъл да говорим. Тя се видя по телевизията, има и достатъчно снимки в сайтовете. Вярно, трудно е да се пее, когато любимият тим губи от историрическия си враг, но ние показахме, че си подкрепяме отбора въпреки всичко.

В тези прости на пръв поглед, но трудно постижими резултати, се крие част от отговора на въпроса, защо говорим за празник след загубата.
 
Една от основните заслуги на НКП и СОФИЯ – ЗАПАД е, че при нас ексцесии нямаше. Това се дължи на организацията ни от стюарди, които се грижат за реда в сектора. Няма да спрем да повтаряме, че именно стюарди от самите агитки трябва да осигуряват реда по стадионите, а не полицията.

Ние не можем да разберем, защо при работеща схема за самоохрана, тя не се прилага. Да, от полицията казаха, че феновете на ЦСКА са отказали да се самоохраняват. Защо? Ние не знаем! Но сме убедени, че ако сектор „Г” бе пазен от стюарди, нямаше да има безредици и пребити хора.

Полицията в България обаче смята, че си е свършила работата както трябва. Уважаеми пазители на реда, професионално свършената работа означава да намерите в рамките на няколко минути хората на трибуните, които предизвикват напрежение и да ги неутрализирате. Вместо това като професионализъм вие изтъквате масовото пребиване с палки и премазване с конна полиция на 3000 човека, дошли да си подкрепят отбора.
 
Може на много хора да им се струва странно, но ние не се радваме от факта, че сектор „Г” остана празен през второто полувреме, защото това не е дерби. Разбира се, че нямаше да ни е никак приятно да гледаме как сектор „Г” празнува след края мача, но това е част от играта. Дерби без публика не е никакво дерби. НКП и СОФИЯ – ЗАПАД искаме стадионите да са пълни, а не празни. И работим за постигането на тази цел много усилено.

Силно притеснени сме от поведението на полицията, защото от подобни действия не е застрахован никой. Утре това може да се случи и на нас.

С действията си органите на реда за пореден път показаха, че не са алтернатива и че всички агитки трябва да работят за създаването на силни и професионални стюардски организации. Ние развиваме нашата вече няколко сезона и отново ще повторим, че резултатите са очевидни.

Ние, сините привърженици, се обявяваме за задълбочена и реална вътрешна проверка на полицейския произвол по време на мача. Крайно време е МВР да разбере, че с методите от преди 89-та година не може да се действа. Трябва виновните лица от МВР да понесат отговорността си, така както ще я понесат арестуваните за вандалско поведение фенове. Ако това не стане, следващия път ще има жертви, но най-вероятно и от двете страни.

Драги господа полицаи, Вие вече няколко години сте девоенизирани, но продължавате да носите фуражките си с гордост. Свалете ги и проумейте, че призванието ви е да работите в полза на обществото, а не да го налагате с палки и да го тъпчете с конна полиция по мачове и митинги. Спомнете си 14 януари 2009 г. и ще разберете какво имаме предвид.

САМО ЛЕВСКИ!!!

Бъди част от "Домът на феновете”, играй и печели със Sportal.bg.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти