23-ма арестувани и 32-ма пострадали полицаи след дербито на "Герена"

23-ма арестувани и 32-ма пострадали полицаи след дербито на "Герена"

Общо 23-ма души са арестувани след снощната футболна среща между отборите на Левски и ЦСКА. Това съобщи на пресконференция директорът на СДВР Валери Йорданов. Петима от задържаните са непълнолетни. От СДВР обясниха, че снощи приоритет на полицията е било опазването на обществения ред, а не арестуването на футболните фенове. Тепърва предстои да бъдат задържани още от виновниците за безредиците, след преглеждане на видеозаписите.

По време на сблъсъците са пострадали 32-ма полицаи, като трима от тях са били настанени в болница. Двама от ранените служители на реда са от Плевен, а други двама са от Пловдив. Няма да се огънем при такива провокативни действия, заяви директорът на СДВР. По думите му действията на феновете на ЦСКА са били предварително режисирани, като някои от тях са започнали да откъртват парчета бетон пет минути след като са били допуснати на стадиона.

Валери Йорданов посочи, че от СДВР са започнали да подготвят охраната на стадиона около месец преди срещата. Полицаите са следели интернет-форумите, където по думите на Йорданов, фенове са призовавали за агресивни действия. Служителите на реда са се срещали и с лидерите на футболните агитки, за да апелират за съдействие да не се допускат ексцесии.

На 21 януари се е състояло съвещание, на което от СДВР са призовали БФС и телевизията, която излъчи срещата, да уредят по-ранен час за мача и той да се проведе на националния стадион "Васил Левски". По думите на Валери Йорданов освен, че се явява като неутрален терен, стадион "Васил Левски" е и много по-добре оборудван за охрана. От БФС и телевизията обаче са отказали.

Преди началото на срещата са били спрени от достъп до стадиона 15 фенове, които са били употребили прекомерно количество алкохол, заяви Йорданов. Трима са били изпратени в отрезвител, добави той. По думите на директора на СДВР максималните наказания, които заплашват провините се за футболно хулиганство са глоба и забрана да се явяват на футболни срещи.

Състоянието на най-сериозно пострадалия фен при сблъсъците вече е извън опасност за живота, посочи Валери Йорданов. Все още не е ясно как точно е пострадал той, добави комисарят. Единственото, което момчето е обяснило на полицаите до момента е, че е припаднал. Директорът на СДВР посочи, че в МВР няма постъпили молби за полицейско насилие. Той призова ако има такива, пострадалите да се обърнат към СДВР.

"ЧЕРВЕНОТО'' ШЕСТВИЕ КЪМ "ГЕРЕНА"

"СИНЬОТО" ШЕСТВИЕ КЪМ "ГЕРЕНА"

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ МАЧА (ЧАСТ 1)

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ МАЧА (ЧАСТ 2)

РАДОСТТА НА "ЧЕРВЕНИТЕ" НА "ГЕРЕНА"

ЕКСЦЕСИИТЕ В СЕКТОР "Г"

ФЕНОВЕТЕ НА ЛЕВСКИ

Бъди част от "Домът на феновете”, играй и печели със Sportal.bg.

Още от БГ Футбол

Виж всички