"От скрина": Албумите

"От скрина": Албумите

Във филма "Стоичков" Камата и някои от колегите му от Пеневата чета са насядали около една маса и гледат кадри от САЩ'94. "Бат' Боби, някога ще се повтори ли това, а?", обръща се Ицо с грейнали очи към Боби Михайлов. Няма да се повтори. Дори и някога, някак, по неведомите пътища да стигнем отново в подножието на световната купа, то нещата няма да са същите като през 1994 г. Времето е различно. Животът е различен.

Наскоро с колегата Явор Евтимов обсъждахме онези години - американското лято и т.н., и се сетихме за албумите с лепенки. Има ги и днес, но тръпката със сигурност не е същата. Днес е достатъчно да хванеш мишката на компютъра и след секунди ще знаеш актуалните новини за всеки един футболист и отбор. Информацията и статистиката са на поднос. Едно от ценните неща на онези албуми бе именно това. А дали днес някое хлапе събира изрезки на любимия си тим, или си води записки за някой мондиал в тефтер?

"Първо в началото на 90-те години се сдобих с едни албуми от Бундеслигата. След това попълвах онзи за САЩ'94", спомня си Явор. Той споделя, че при пристигането на нашите с бронзовите медали се приготвил да взима автографи именно с албума в ръка. Някъде там при статуите пред "Васил Левски", където правителствените лимузини "Чайка" свалят народните любимци. Интересно е, че успява да вземе подписи от почти всички на двете страници отделени за българския отбор с изключение на Златко Янков. "Бях поразен. Поднесох албума на Фара, но той отказа да се подпише", разказва още колегата.Пак там, през 1994 г., обменът на стикерите върви на пълни обороти. Почти всеки ученик е записал номерата на липсващите му лепенки на последната страница на някоя тетрадка и се започва пазарлък. Една от редките лепенки е тази с Диего Армандо Марадона. Тя е под №257. Има и няколко алтернативни албума.

Няколко месеца по-късно по реповете излиза и български такъв, само че в него вместо профилни снимки на националите има снимки от мачовете. Също ценен за тогава артикул. И така. Всяко нещо е до време. A помните ли дъвките "Final 90" и "Final 94" с картинки с футболисти, които също са хит за времето си.

Ако се върнем още малко назад в годините, ще стигнем до световното първенство в Испания през 1982 г. При липсата на интернет и социални мрежи, в един столичен квартал окупират близкия голям трафопост. За един месец помещението вътре става сборен пунк, в който се гледат мачове от световното, пие се пиво и се водят люти спорове кой заслужава най-много титлата - Бразилия на Зико и Сократес, Аржентина на Марадона и Кемпес, Германия на Румениге, Франция на Платини или Италия на Роси и Конти. И всичко това без "лайкване", "шерване", "тагване" и пр. Така че, Ицо, отговорът за жалост е "Не".

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook

Всички материали в "ОТ СКРИНА" тук!

Още от От скрина

Виж всички