"От скрина": Паненка измислил "Паненка" заради бира и шоколад

"От скрина": Паненка измислил "Паненка" заради бира и шоколад

Антонин Паненка. Сигурно не сте го гледали. А може и да сте го гледали, ако сте съвременник на европейските първенства от 1976 и 1980 г. и световното в Испания през 1982 г. Така или иначе името му е добре известно на всеки футболен фен. Не минава много време преди Паненка да намери свой нов последовател зад бялата точка. Направи го самият Зизу на финала в Берлин през 2006 г. Дузпата с копване в средата на вратата е патент на някогашния атакуващ халф от Прага.

До 20 юни 1976 г. широката публика никога не е виждала подобно изпълнение. На тази дата световният и европейски шампион Западна Германия трябва да защити титлата си на Стария континент в Белград. Съперник на Кайзер Франц и компания е Чехословакия. И отборът на Вацлав Йежек изиграва мача на своето време.

В 89-ата минута резултат е 2:1 за Чехословакия. Бундестимът обаче винаги играе до сетен дъх. 14 секунди преди края крилото Бернд Хьолценбайн праща финала в продължения. Половин час по-късно идват дузпите. При 4:3 за Чехословакия Ули Хьонес пробва да застраши въздушното пространство над Белград и стреля в облаците. От центъра към наказателното поле с бодра стъпка се задава Паненка.

Мустакатият халф има в краката си европейската купа. Славният вратар Иво Виктор, който същата година остава трети в подреждането за "Златната топка", пръв разбира какво ще последва. "Недей! Не го прави", извикал Виктор към играча с №7 според една от легендите.

Паненка обаче залага топката, залъгва Сеп Майер и с копване в средата на вратата донася титлата на своя тим. В този миг един френски журналист лепва на полузащитника прякора Поета. Иначе в Прага Антонин е известен като Добрия войник Швейк. "Той е или гений, или луд", коментира изпълнението Пеле.  

Всъщност Паненка измислил своя прословут удар заради халба бира и парче шоколад. Поета често хващал басове със своя колега в Бохемианс Зденек Хрушка. На тренировките вратарят периодично улавял дузпите на Паненка, а залогът най-често бил чаша студена бира в някоя пражка пивница или фин млечен шоколад. Една вечер халфът седнал да мисли с какво да изненада приятеля си и го измислил.

"Хрушка бе много добър вратар. В един момент започнах да губя често басовете с него, а това значеше да го черпя шоколад или пиво. Взех да харча доста пари и започнах да мисля какво да направя, за да променя това. Една нощ ми хрумна, че като направя фалшиво замахване, Хрушка ще се хвърли в единия ъгъл, а аз ще копна топката съвсем леко в средата на опразнената врата. Получи се. След това започнах да го усъвършенствам на тренировките", споделя мустакатият герой.

Това става няколко години преди финала с германците, а за времето до мача на "Мала Маракана" футболистът тества изобретението си в два двубоя от шампионата на Чехословакия.

От 1976 г. насам дузпата "Паненка" е пробвана от мнозина. Някои пропускат (Ерик Кантона и Кристиано Роналдо), а други – не. Андреа Пирло например има поне 5-6 копия на "Паненка" в кариерата си, като в Италия наричат този удар "лъжичка". Първият, повторил изпълнението на чеха на голямо първенство е Франческо Тоти, който отчая Едвин ван дер Сар на полуфинала на Евро 2000 между "Скуадра адзура" и Холандия.

Така за няколко секунди в Белград Антонин Паненка влиза завинаги в историята на футбола. Четири години след финала с ФРГ играчът дори получава малка роля в семейната лента "Соната за червенокосото момиче", където изпълнява прочутия си изстрел.

Интересно е, че на световното в Испания Антонин бие две дузпи в предварителната група. Вкарва ги (срещу Кувейт и Франция), но и двата пъти не използва запазената си марка. По-късно героят от "Мала Маракана" признава, че никога в живота си, дори на тренировка, не е пропускал "Паненка". Луд или гений?

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook

Всички материали в "ОТ СКРИНА" тук!

Още от От скрина

Виж всички