Домусчиев: От ЦСКА искат да си назначат и съдия - няма проблем, но ще ги бием

Домусчиев: От ЦСКА искат да си назначат и съдия - няма проблем, но ще ги бием

Кирил Домусчиев е роден на 18 април 1969 г. в София. Предприемач и бизнесмен, собственик на Лудогорец. Отборът от Разград стана шампион у нас през последните три години и проби в групите на Лига Европа и Шампионската лига. Член е на Изпълкома на БФС. През 1990 г. Домусчиев основава няколко компании за производство и търговия на промишлени стоки. Според собствените му твърдения днес активите от всичките му дейности надхвърлят 1 млрд. лв.

- Г-н Домусчиев, намираме ви в Лондон. Не успяхте да присъствате на Изпълкома на БФС, но доволен ли сте от резултата от заседанието?

- Напълно подкрепям решението за смяна на националния селекционер. Когато няма резултати, трябва да се вземат мерки. Още повече че доста от нас в ръководството на БФС сме успешни мениджъри, нашата работа е да осигуряваме пари и да искаме някаква възвръщаемост. Няма такъв филм, в който наш служител ни дава ултиматуми и ни обяснява да не му се месим в работата. Най-малкото е некоректно подобно отношение от страна на Любо Пенев.

- От БФС обявиха, че следващият селекционер ще е българин. Съгласни ли сте?

- Аз лично продължавам да поддържам мнението, че трябва да изберем чужденец. И то такъв, който да помогне не само на националния тим, но и за развитието на футбола като цяло в България - с идеи, с методология, като се започне още от школите. Класен специалист, който да ни покаже как е в Испания, Португалия, дори Швейцария. Но затова сме колектив в Изпълкома, за да вземаме решенията заедно. В близките месец и половина-два трябва да изберем най-доброто. Ако мнозинството предпочете да назначим българин, ще се съобразя.

- Добър чужденец значи ли известен?

- Не. Първо, такъв БФС не може да си позволи. В криза не е редно да се дават грешни пари. Ако е бивш популярен футболист, както бе случаят с Лотар Матеус, те най-често не стават качествени треньори. Смятам, че 95% от добрите специалисти по света не са били големи имена като играчи.

- Трябва ли да се поставят някакви цели пред националния отбор? Не е ли време да се изгради една стратегия изобщо за развиване на футбола, която да започне още от децата - така предлага Пламен Марков?

- В това отношение той е напълно прав. За мен няма как държавният ни тим да няма цели. Редно е да ги разделим на краткосрочни и дългосрочни. Пред БФС стоят два въпроса -каква реформа да се направи в детско-юношеския футбол и как националният тим да печели мачовете си. Ако нямаме цели, защо изобщо да изразходваме средства и да се излагаме? Да, дългосрочно трябва да работим много сериозно в детския футбол. Съответно трябва да следим и инвестициите в школите, които да се осигурят или от клубовете и техните спонсори, или от държавата и БФС. Вижте Швейцария и Белгия - те проведоха реформите, а в момента имат не само силен клубен, но и силен национален футбол.

- На Лудогорец предстоят два отговорни мача - с ЦСКА и Ливърпул. Кой е по-важният?

- Тъй като е по-близо във времето, този с ЦСКА е много по-важен.

- Досега „червените“ не са ви побеждавали за първенство. Как ще приемете евентуална загуба?

- Не може само да побеждаваме. Затова и футболът е интересен.

- В този смисъл лош резултат срещу ЦСКА ще ви отдалечи доста от титлата. Ще се задоволите ли с второто място този сезон?

- Винаги играем за победа и за първо място, друг е въпросът дали ни е по силите да го постигнем. Що се отнася до собственици и ръководство, амбицията ни е да сме на най-високото ниво. Оттук нататък всичко е в ръцете и краката на футболисти и треньори.

- Как ще коментирате смяната на рефера за мача и последвалата оставка на председателя на Съдийската комисия Никола Джугански?

- Следя събитията от дистанция, но съм много озадачен. От лагера на ЦСКА ни атакуват по всички фронтове, явно не пестят каквито и да било средства, за да ни навредят. Откакто започна истерията, се съгласяваме с всичките им искания - ето, преместихме датата на мача. Сега виждам, че колегите искат да си назначат и съдия. Няма проблем, нека го направят, аз съм сигурен в победата на „Лудогорец“. Колкото до оставката на Джугански, това не е сериозно - в нито една нормална институция в света подобни действия не се правят по фейсбук. Ние в Изпълкома не знаем нищо за „войната“, за която Джугански говори. Беше редно да ни извес- ти, преди да пише молбата си за напускане.

- Бяхте в управата на ЦСКА в началото на ерата Титан, сега сте сред най-недолюбваните хора в агитката. Как се стигна дотук?

- Не съм убеден в това, което казвате.

- Фракциите на феновете на червените пишат декларации срещу вас през ден.

- Имам много приятели от ЦСКА, на много от тях съм помагал. А хората са всякакви. Всеки може да напише нещо във Фейсбук. Отделно има и ръководни фактори в клуба, които мотивират такива съобщения. Имам страшно много близки хора от ЦСКА, включително в агитката. Не ме вълнува кой какво пише и казва.

- Когато създадохте Лудогорец, мнозина в армейските среди твърдяха, че целта ви е да развиете проекта и да го влеете в ЦСКА по примера на Велбъжд и Локомотив Пловдив при Георги Илиев навремето.

- Никога не съм имал такава идея. Първоначално искахме да сътворим социален феномен в един беден град. Тръгнахме от нулата, в един момент вече всичко стъпи на здрави основи. На база добрия мениджмънт и инвестициите, които направихме, нещата започнаха да се получават и да ни дават допълнително удовлетворение. Но основното бе да помогнем на един беден регион и да покажем как трябва да бъде във всеки провинциален град, за да има силен български футбол. А оттам, дай Боже, силни ЦСКА и „Левски“ като преди.

- В Шампионската лига правите ли още планове за излизане от групите?

- Те минаваха през минимум равенство в Швейцария. Не се получи. Вече играем мач за мач, пък докъдето стигнем. Една победа над „Ливърпул“ с подходящ резултат ще ни гарантира поне продължаване в Лига Европа. Дори и без да вземаме това предвид, успехът над англичаните е задължителен - ще играем, за да защитим честта си и да радваме феновете. Този път стадионът ще е пълен, длъжни сме да опитаме.

- Какво се случи в Базел? Допреди това 0:4 Лудогорец играеше добре, дори когато губеше...

- Такъв е футболът. „Базел“ пък паднаха с 1:5 от „Реал“ Мадрид, макар да не са лош отбор. Мачът ни с тях вървеше добре до момента, в който се наложи Моци да бъде сменен, а това доведе до проблеми в защитата. Швейцарците доказаха, че са изключително ефективни на свой терен.

- В какво ще инвестирате приходите от Шампионската лига? Предишният ни участник в нея - Левски, ги даде за превозни средства, общежития за юношите и трансфери, но като че ли вложението не им се върна и днес са в тежко състояние.

- Трактор си имаме, автобус - също. Основно ще инвестираме в новия стадион. И в един проект, по който скоро започваме строителство - ще изградим пет нови игрища за школата и отделен тренировъчен център за юношите. Той ще е супермодерен - ще разполага с кабинети, киносалон, медицински центрове. Инвестицията е много сериозна. В понеделник прекарах половин ден със специалисти от администрацията и спортния щаб в обсъждане на този проект. Добре е, че ще реализираме и него, и новия стадион. Защото това ще остане. Хейтърите обичат да казват, че „като Домусчиев го няма, няма да го има и „Лудогорец“. Но когато „Лудогорец“ разполага с базите, стадиона, добрата организация и името, което си създава постепенно в България и Европа, може да е спокоен, че винаги ще го има.

- Притесняват ли ви рязко зачестилите прояви на насилие по стадионите?

- Това е голям проблем за България, по този начин изпразваме трибуните. Нормален човек не би дошъл на мач в такава обстановка. Е, има и добри примери - при нас в Разград хората ходят семейно, има възрастни зрители, деца. Няма никакви проблеми. Осигуряваме комфорт, който тепърва ще е още по-голям с построяването на стадиона. Но на трибуни, на които агитки се сражават, хвърлят бомби, правят щуротии и ходят с всякаква друга цел, но не и да гледат мач, не виждам кой нормален човек ще отиде. Англичаните се пребориха с това, германците също. Стадионите са пълни, публиката е коректна. Ние обаче гледаме лошите примери. Държавата с години наред не взема мерки.

- Нямат ли и клубовете своя роля?

- Имат. Много от тях - къде от слабост, къде по друга причина, флиртуват с гамените и ги толерират. Но, от друга страна, затова е държавата, да взема мерки - със закони, с правилници.

- Ще оглавите ли Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България? Какви ще бъдат приоритетите ви, какво ще искате от новото правителство?

- На 27 ноември предстои общо събрание. Със сигурност има предложение да бъда поканен като член на УС. А кой ще е председател, ще се реши там. Като дългогодишен член на УС и привърженик на тази организация смятам, че трябва да продължим политиката да настояваме за реформи, за правила, които да подпомагат не само едрия, но и малкия бизнес, основно експортно ориентирания. И да направят страната ни привлекателно място, в което всеки предприемач, независимо българин или чужденец, би развил производство и работни места. Защото това е начинът икономи- ката да върви напред, да направим хората щастливи.

- Как гледате на решението за актуализация на бюджета? Трябва ли да се притесняваме от новото увеличение на дълга с 4,5 млрд. лева?

- Голямата беля стана, когато бяха допуснати едни хора, които години наред ни провалят като държава, на власт в продължение на година и нещо. В крайна сметка виждате какви пак са последствията. Успокоява ме, че виждам доста професионалисти в Министерския съвет. Вярвам, че те ще се справят. Влади Горанов за мен е един от най-добрите експерти у нас, а сега стана министър на финансите. Той много добре знае как да се поддържа машината, за да не се счупи. Московски е в транспорта, Красен Кралев вече действа и има доста идеи как да помогне на спорта. Така че има доста сериозен и силен екип около Бойко Борисов. Със сигурност там са си извадили поуки от грешките, допуснати при предишния мандат, демонстрират и голямо желание за реформи. Със съвети и подкрепа на бизнеса, който също трябва да е задружен, ще се получи. Надявам се реформите да станат и да са за добро.

- Появи се информация, че отново сте собственици на 100% от акциите на „Хювефарма“ и сте платили 275 млн. евро за сделката.

- Да, именно затова отсъствам от България - постигнахме споразумение с международния фонд TRG и купихме техния дял от 36,6%.

ИВАН ЖИКОВ, "ПРЕСА"


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти