Стойчо Младенов: Сезонът бе фантастичен за ЦСКА

Стойчо Младенов: Сезонът бе фантастичен за ЦСКА

ЦСКА изненада и най-големите си критици, като завърши на второ място в първенството в сезон, в началото на който не беше сигурно дори, че клубът ще съществува. Без съмнение архитектът на "червения" успех е треньорът на тима Стойчо Младенов. Специално за NEWS7

наставникът на "армейците" направи своята равносметка за представянето на отбора.

- Г-н Младенов, сезонът завърши. Вашият коментар за постигнатото от ЦСКА?

- Нещо фантастично. Това, което постигнахме, връщайки се назад във времето, юли месец, това беше наистина във фантастиката. Знам през какво минахме и с какво се преборихме. Знам каква огромна работа се свърши, не само спортно-техническа, но и административна. Знам, че в момента, в който извикахме г-н Томов и дискутирахме бъдещето на ЦСКА, само 24 часа деляха от изпадането на клуба във фалит. Нагърбихме се с много тежка задача, но оттогава всичко върви по възходяща линия. Да започнеш без футболисти, да правиш селекция, отбор и стил в хода на шампионата, много рядко такова нещо може да бъде успешно. Мисля, че успяхме да надхвърлим очакванията. Всъщност никой не е имал такива очаквания. В началото ставаше дума просто да имаме отбор, да участваме в шампионата, да се стремим да не изпаднем. След това дойдоха и други амбиции, да влезем в седмицата, след това почнахме да мечтаем и говорим за Лига Европа – осъществи се и това. А накрая завоювахме и второто място. Всичко това се постигна не само благодарение на труда, но и на любовта към клуба. Неслучайно един мой колега определи това второ място като равностойно на няколко титли. Бяхме обиждани и оплювани от чужди и от свои, но в крайна сметка ние успяхме.

- Удари имаше отвсякъде...

- Знаете ли, най-трудното за преглъщане беше това, че свои хора работиха срещу своя клуб. През всичкото време запазихме спокойствие, самообладание, да се концентрираме само в работата. Благодарение на това, че не водихме разни войнички с хора, които искаха да ни отклонят вниманието, успяхме да се представим толкова добре.

- По какъв начин успяхте да предпазите футболистите от тези атаки?

- Важното е че съумяхме. Как - ние си знаем. Не е необходимо да се тупаме в гърдите. Отвън не се забелязва, но ние знаем през какво си минахме. Успяхме заради тези момчета с червени сърца, които дойдоха в клуба. Когато говорих с тях, те изобщо не се интересуваха от това какви пари ще получават. Те дадоха най-доброто от себе си само заради името ЦСКА. А като прибавим и чужденците, мисля, че се получи една добра сплав. Бях много атакуван, че правя отбор от ветерани. Мисля обаче, че критиците получиха добър отговор. Защото точно опитните състезатели с големи червени сърца – Вальо Илиев, Апостол Попов, Тошко Янчев, Мартин Петров, да не изреждам всички, заедно с чужденците – вижте какъв лидер и каква фигура е един Джаксън Менди, точно те изнесоха сезона. Пак казвам – не искам да изреждам всичките, макар че на всеки един трябва да му бъде споменато името. Не мога да се сърдя дори на двамата, които ни напускат – Жереми Фо-Поре и Омар Косоко. Нямам право да им се сърдя, благодарих им, прегърнах ги, те заслужават това.

- Притеснявате ли си, че някой може да ги последва?

- Не, не се притеснявам. Няма играч от моя отбор, който да си тръгне зад гърба ми. Всички говорят открито с мен. Точно така направиха и Жереми, и Омар. Казаха ми причината да си тръгнат. Всеки има глава на раменете си и всеки може да прецени кое е най-добро за него.

- По-голям оптимист ли сте за ЦСКА в сравнение с миналия юли?

- Не искам да заблуждавам никого – нашето бъдеще до голяма степен зависи от ситуацията с базите. Говоря за стадион „Българска армия и базата в Панчерево. Имаме уверението на това правителство да разрешат положението. Всички предишни правителства не си мръднаха пръста. Но това правителство се ангажира пред нас. Хората във властта имат огромно желание да помогнат – не само на нас, но и на други клубове, които са в нашето положение. В края на краищата базите трябва да са на клуба. В противен случай си без дом. Немислимо е ЦСКА да бъде като сирак.

- Обиколихте страната заради кампанията с акциите. Много фенове си купиха акции, но големите имена липсваха. На какво се дължи според Вас това?

- Нямам понятие каква е причината. Аз за себе си направих това, което сметнах за най-добро. Цялото ми семейство си купи акции. Смешно е да се надява човек, че след време от тези акции може да се печели, далеч съм от тази мисъл. Просто исках да бъда съпричастен със спасението на клуба.

- Победите над Левски ли бяха най-важното нещо от сезона за Вас?

- Никога не трябва да се подценява ЦСКА. Феновете го показаха в хореографията си – ние се издигнахме от пепелта. В най-критичния момент успяхме да мобилизираме абсолютно всичко, с което разполагаме. При това го направихме след усилията на предишното ръководство да раздели на две нашата публика. Колкото до мачовете с Левски – четири пъти ги бихме в първенството, за Купата два пъти направихме равен, преди това пак ги бихме... Направих една серия, която, може да звучи нескромно, но ме прави специален за ЦСКА. Надявам се и занапред да продължаваме така.

- Мислите ли вече за селекцията? Има ли ЦСКА вече финансови възможности за нови играчи или пак ще се търсят свободни агенти?

- Сигурен съм, че ще се търсят свободни агенти. Не мога да говоря още по тази тема, предстои ми среща с г-н Томов. Набелязал съм вече състезатели. Иначе е трудно да говорим, че финанси в ЦСКА има и че клубът вече е финансово стабилен. Има много други приоритети преди резултатите. Аз бих степенувал приоритети така: база, стадион, чак тогава селекция и накрая резултати. Няма отбор, който да тръгне да строи пирамидата отгоре надолу. Надявам се г-н Томов да се справи в това отношение, правителството да ни даде базата, да се намеря инвеститори и нещата ще тръгнат на добре. Немислимо е да обикаляме по селата, за да тренираме, за търсим терени на приятели.

- Ако ЦСКА имаше така желания от Вас централен нападател, щяха ли резултатите да са по-добри и можеше ли да се мисли за титла?

- Върху това може само да се разсъждава. Убеден съм, че щяхме да имаме повече точки. Ако имахме централни нападатели, не един. Получават се картони, получават се контузии, трябва да имаме на всеки един пост достатъчно конкуренция. Да имахме един Мартин Камбуров в ЦСКА, неминуемо щяхме да имаме повече точки.

- Доколко е достоверна информацията, че Камбуров и Маркиньос от Локомотив (София) са много близко до ЦСКА?

- На този етап такова нещо няма. Утре – може и да се случи. Предстоят ни разговори с много футболисти, както от българския шампионат, така и от чужбина.

- Феновете на ЦСКА винаги са гледали на участието на отбора в Европа като на нещо много специално. Сигурен ли сте, че отново няма да се стигне до положението, когато тимът отпадна от непретенциозния Мура?

- Надявам се да не се повтаря онзи момент. Ние тогава нямахме дори състезатели, за да допълним тимовия лист като резерви. На пейката бяха Станко Йовчев и Грънчов. Дано този срамен епизод не се повтори. Не говоря толкова загубата, колкото за факта, че ние не можахме да извадим състав за мача. Ще дам пример с Левски, все пак все още ние сме грандовете на българския футбол. Там виждам едно напрежение, едно настроение против собственика Тодор Батков. Не мога да разбера какво толкова им е крив Батков? Той е осигурил на всеки един треньор, който мине оттам, всичко, което му е било поискано. "Искам този футболист" - Батков отива, вади пари, плаща трансфер, плаща заплати... Ако и ние имаме този ресурс, треньорите да искат, а собственикът да дава – от това по-хубаво няма. За моя зла участ в цялата ми кариера не съм имал щастието да работя с готов клуб, с отбор, с финансова стабилност, с терени и бази. Тази орисия ме преследва и се надявам именно в ЦСКА да ми се случи – да работя без да мислим за финанси, за бази, за селекция. Така ще мога да изпълня мечтата си - да постигна успехите си като футболист и като треньор.

- В края на шампионата се заговори, че може да си тръгнете, че имате оферти от чужбина. Има ли нещо вярно?

- Аз изпълних своя морален дълг към ЦСКА в тази година, в която се нагърбихме да спасим клуба. Когато направихме срещата с г-н Томов, негово изискване беше да работя именно аз. До този момент съм коректен и точен към клуба и собствениците, винаги съм бил. Изпълних моралния си дълг и оттук нататък никой не бива да ме упреква и да ми се сърди, ако отида на друго място. В края на краищата имам своите нужди, имам и семейство. Но аз вечно ще си остана фен на ЦСКА, където и да работя – в България или в чужбина.

- Значи бъдещето Ви зависи от финансовото състояние на ЦСКА?

- След като говоря за селекция и за визията ми за следващия шампионат – ясно е какви са желанията и идеите ми. Трябва да работим много повече през следващия шампионат. Трябват и средства, за да се изравним със силните клубове. Трябват ни от три до пет години. Няма как всичко да се случи за една година. Изключено е.

Още от БГ Футбол

Виж всички