"От скрина": Хартиения човек

"От скрина": Хартиения човек

На 12 март 1938 г. нацистите присъединяват Австрия към Третия райх. Ден преди нахлуването на войските на Вермахта австрийският канцлер Курт Шушниг излиза с радиообръщение към народа: "Бог да пази Австрия". Часове по-късно танковете на Хайнц Гудериан безпроблемно навлизат на австрийска територия и така е осъществен т. нар. Аншлус Остеррайхс. Това оказва влияние върху живота на най-голямата легенда на австрийския футбол Матиас Зинделар (б. а. - у нас през годините фамилното име е добило популярност като Синделар).Макар никой от нацистките лидери да не е бил изявен футболен фен, Германия прави всичко възможно да подсили с австрийци националния си отбор за световното първенство във Франция през лятото на 1938 г. Това не е случайно. През 30-те години Австрия разполага с т. нар. Вундертим на Уго Майзъл - един от най-силните състави по онова време.

Въпреки австрийските "попълнения" германският отбор, воден от легендарния Сеп Хербергер, си заминава рано-рано от френския мондиал, спечелен впоследствие от Италия. В редиците на Бундестима обаче го няма Зинделар, който заявява, че е контузен и отказва да играе. Непосредствено преди сливането на Вундертима в Бундестима нацистите организират демонстративен мач на "Пратерщадион" във Виена - Аншлусшпил. Срещата е спечелена от домакините, а Зинделар отказва да отправи нацистки поздрав. Преди началото асът на Вундертима изявява желание отборът му да излезе в червено и бяло, вместо в традиционното бяло и черно. Така Матиас се превръща в символ за тези австрийци, които са противници на Аншлуса. Малко след това кафенето на голмайстора е разбито. Няма и година по-късно той вече не е между живите.

Австрийският нападател е роден на 10 февруари 1903 г. в Козлов, днешна Чехия. Тогава обаче територията принадлежи към Австро-Унгария. Всъщност рожденото име на митичния реализатор е Матей Шинделарж. Това обаче едва ли е най-важното.

Наричали са Матиас Зинделар Хартиения човек заради физиката му. За футболните ценители пък той е бил известен като Футболния Моцарт. Една от най-известните битки на терена в онези години е сблъсъкът на Хартиения човек с Бика от пампасите Луис Монти в полуфинала на Мондиале'34 между Италия и Австрия, игран на "Сан Сиро" и спечелен от "Скуадра адзура" с 1:0. На 23 януари 1939 г. изкусният австрийски голаджия и неговата италианска приятелка - учителката от Милано Камила Кастаньола, са намерени мъртви в дома им във Виена. Обстоятелствата около тяхната смърт са неясни и до днес.Някои твърдят, че Футболния Моцарт и годеницата му, която е от еврейски произход, са се самоубили. Резултатът от аутопсията казва "отравяне с въглероден оксид". Официално версията за самоубийство е отхвърлена и трагичният инцидент е окачествен като битов. Прокрадват се съмнения за намеса на Гестапо, като след войната става ясно, че нацистката тайна полиция е разполагала с досие на Зинделар. И докато Хартиения човек остава един от най-емблематичните футболисти в историята, мистерията около гибелта му никога не е разкрита.

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook

Всички материали в "ОТ СКРИНА" тук!

Още от От скрина

Виж всички