"От скрина": Случайността, която ражда легендата "Ги Ру" в Оксер

"От скрина": Случайността, която ражда легендата "Ги Ру" в Оксер

Ги Ру. Митично име от света на футбола. През 1961 г. младият (полу)специалист поема Оксер, който по това е време се намира в четвърто ниво на френския футбол. Половин век по-късно отборът от "Стад Абе Дешан" вече е ставал шампион на Лига 1, печелил е Купата на Франция и е участвал в Шампионската лига. В основата на всичко е именно Ги Ру, който е начело на тима цели 44 г. Как обаче започва всичко?

В началото на 60-те години на миналия век никой не свързва Оксер с футбол, макар че от близо пет десетилетия основаният от Ернест-Теодор Валентен Дешан клуб съществува. По това време градчето от Бургундия се слави най-вече с Жан Батист Жозеф Фурие - математик и физик, смятан за откривател на парниковия ефект и разработил представянето на функции във вид на тригонометрични редове, наричани и до днес "редове на Фурие".


Ги Ру с един от доверените си възпитаници - европейският шампион с Франция от 1984 г. Жан-Марк Ферери

Скоро обаче Оксер става известен и покрай още един човек. Това е Ги Ру. Някъде през 1961 г. 22-годишният халф на Лимож се настанява на пейките на стадиона в Оксер, за да гледа приятелския мач между местния тим и английския Крю Александра. Между 1954 и 1957 г. юношата носи екипа на бургунци. Съдбоносният момент идва по средата на първото полувреме, когато дикторът на стадиона пита дали сред зрителите има човек, който владее прилично английски език. Гостите от Острова имат нужда от преводач, който да им помогне по време на срещата.

Младият Ги има добри познания по езика на Шекспир, след като предната година е бил на стаж при "бащата" на играта на "едно-две" във футбола Артър Роу. Така той се озовава до скамейката на Крю, а малко след това и в съблекалнята им. Там британците искат от домакините двама доброволци, които да се включат в техния състав за второто полувреме - няколко от английските футболисти са получили травми. Ги отново вдига ръка и след почивката излиза на терена срещу Оксер. Каква ирония.


Ги Ру дава път във футбола на легендата Ерик Кантона

След мача президентът на френския клуб Жан Гарно отива при играча с въпроса дали иска да се върне да рита за Оксер. Ги Ру от своя страна пита дали може да бъде назначен за играещ мениджър. Дръзкото поведение на младока явно не се харесва на шефа на Оксер и той отпраща футболиста. В следващите дни Ру не седи със скръстени ръце и се захваща да прави план относно бъдещата си работа в града на Фурие. Скоро след това халфът на Лимож праща няколко страници на мосю Гарно, в които е описал точка по точка вижданията си за бъдещето на отбора.

Историческият труд на Ги Ру завършва с броя седмични тренировки, които младият специалист смята да въведе, и заплатата, която иска. Тя е равна на 600 франка месечно. Именно тази цифра се оказва решаваща в крайна сметка. Ръководството на Оксер трябва да избира за нов наставник между бившия национал Жан Барaт, бившата звезда на Лил Болек Темповски и Ги Ру. Клубът от четвърта дивизия обаче има финансов дефицит от 8000 франка и това прави печеливша кандидатурата на този с най-ниската заплата. Това е Ги Ру. Останалото е за енциклопедиите.

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook

Всички материали в "ОТ СКРИНА" тук!

Още от От скрина

Виж всички