"От скрина": Легенда в бокса е футболист на Ливърпул

"От скрина": Легенда в бокса е футболист на Ливърпул

Във вечерта на 22 юни 1938 г. се случва една от най-великите спортни битки за всички времена. Пред 70 000 зрители на "Янки Стейдиъм" в Ню Йорк един срещу друг застават световният шампион по бокс в тежка категория Джоузеф Луис Бароу и претендентът Mаксимилиан Адолф Ото Зигфрид Шмелинг. Джо Луис сяда на трона в бокса предната година. Наричат го "Кафявия бомбардировач". Роден е през 1914 г. в бедно семейство в Алабама и още като невръстен започва да работи в заводите на Форд. През 30-те години той вече е господар на ринга.

Мачът му с Макс Шмелинг през 1938 г. има и своята политическа страна - някои го определят като "свободата срещу нацизма". Цялата пропаганда на Нацистка Германия работи около големия двубой, като идеята е, че Шмелинг ще докаже превъзходството на арийската раса и немския дух. Идеологическият вестник "Ангриф" дори обявява, че Адолф Хитлер е обещал на боксьора министерски пост в Третия райх, ако победи тъмнокожия си съперник. Нищо такова обаче не се случва. Легендарният мач продължава точно 2 минути и 4 секунди. Толкова са нужни на Джо Луис да смаже германеца. Днес някои боксови специалисти определят безпощадната серия от удари на американеца като най-великата атака в историята на този спорт. По-късно "Кафявия бомбардировач" е приет в Белия дом от Франклин Рузвелт. "Синко, имаме нужда от мускули като твоите, за да победим Германия", казва американският президент.

Мирисът на барут скоро прераства в най-голямото кръвопролитие в човешката история - Втората световна война. Джо Луис не остава безразличен към световната трагедия и се записва като доброволец в армията. "Аз да се страхувам от японците? Не, те всички са лека категория. Ще победим, защото Господ е на наша страна", заявява легендарният боксьор. По време на войната световният шампион влиза в състава на група, чиято цел е да повдига духа на бойците. Любопитно е, че там "колега" на Джо е неговият събрат от ринга и също легенда Шугар Рей Робинсън. Именно тогава се случва нещо интересно, свързано с футбола.

Войната спира английското първенство между 1939 и 1946 г. Мнозина от футболистите се записват за участие във военните действия, което оставя клубовете без необходимия брой играчи. Това води до множество "трансфери", а паралелно британците заместват най-стария футболен турнир в света - надпреварата за Купата на ФА, с т. нар. Футболна лига за военната купа. Шампионатът пък е заменен от неофициални първенства на регионално ниво.

В такава обстановка в началото на юли 1944 г. Ливърпул подписва с Джо Луис. Това се прави с рекламна цел и за доброто настроение на феновете на отбора. Боксовата знаменитост дори прави тренировка с мърсисайдци. Така макар за малко и само за имидж, световният шампион в тежка категория е играч на "червените". Малко по-късно "Кафявия бомбардировач" се завръща към професионалния бокс. В началото на 1949 г. той обявява, че се оттегля и сдава сам световната си титла. Тя е била негово притежание 11 години, 8 месеца и 8 дни. Това е рекорд и до днес.

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook 

Всички материали в "ОТ СКРИНА" тук!

Още от От скрина

Виж всички