"От скрина": Левски отпраща бъдеща легенда на ЦСКА, хабял екипа

"От скрина": Левски отпраща бъдеща легенда на ЦСКА, хабял екипа

Един от най-суровите защитници в историята на българския футбол се казва Манол Манолов. Той е сред емблемите на ЦСКА - печели 12 шампионски титли като футболист и още три като старши треньор на "червените". Манолов е роден на 25 август 1925 г. в София. Първоначално семейството му живее в квартал "Лозенец", но след това се мести в Гевгелийската махала. Именно там се ражда и прякорът на бившия национал - Симолията. "Баща ми Тома беше обущар. Беден, строг човек, имах респект от него! Живеехме под наем. Хазяинът се казваше Симо. Още като бях момче ми казваха: "Ето го Манол, на Симо квартиранта". И се роди това Симолията", разказва десетилетия по-късно легендата на ЦСКА.

В кариерата си на бранител Манол Манолов се изправя срещу светила като Пеле, Ференц Пушкаш, Шандор Кочиш, Вава, Раймон Копа, Лайош Тихи и др. Силните му игри пред наказателното поле на България и ЦСКА водят до предложение за договор от страна на Атлетико Мадрид. Разбира се, в онези години осъществяването на такъв трансфер е химера. Още преди да окачи обувките на пирона Симолията започва да показва умения, които впоследствие ще са му полезни в треньорската професия. В началото на 60-те години ветеранът играе основна роля за пристигането в ЦСКА на техничаря от Септември (София) Димитър Якимов.

През годините същото се случва и при привличането на Петър Жеков (б. а. - Манолов е треньор на Жеката първо в Берое, когато е уредено голмайсторът да остане още един сезон в Стара Загора, но да получава заплата от ЦСКА), Георги Денев, Христо Стоичков и т.н. Именно Симолията взима от Харманли на "Армията" Камата през 1985 г. "Взех го по предложение на моя помощник Стоян Йорданов. А и Иван Колев го видял в турнир на сборни отбори от "В" група", признава след това специалистът.Преди епохалния мач с Аякс през 1973 г. Манолов казва на играчите си: "Напред, лъвчета! Ако трябва, подложете глави под холандските бутони. Бате Симо е с вас". През 1984 г. пък ЦСКА започва шампионата отчайващо. Тогава тръгва лафът за точките на калинката и тези в актива на армейците. В съблекалнята в Стара Загора Симолията строява футболистите си като войници и им крясва: "Ей, който не смята да играе, да направи една крачка пред строя! Бай Добри (б. а. - Добри Джуров, министър на отбраната) ще го откомандирова по частите". След 90 минути ЦСКА печели с 3:0 срещу Берое.

Сигурно историята на "червения" клуб би била различна, ако бившият национален бранител не е отпратен от… Левски. Да, по ирония на съдбата славната фигура на ЦСКА си пробва късмета най-напред при "сините". Това се случва през 1946 г. Манол Манолов отива в Левски, придружаван от защитника на отбора Атанас Динев, който ходатайства за него пред треньорите. Симолията прави няколко тренировки със "сините", но скоро след това приятелят му е викнат в треньорската стая. "Няма смисъл да хаби екипа. Кажи му, че не става за тая работа", казват на Насо Динев. Така бъдещият железен бранител на ЦСКА е отпратен от Левски. 27 години по-късно бате Симо и "войниците от София" слагат края на великия Аякс…

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook 

Всички материали в "ОТ СКРИНА" тук!

Още от От скрина

Виж всички