Костадинов: Дано Томов говори истини, нямам амбиции да се връщам в ЦСКА

Костадинов: Дано Томов говори истини, нямам амбиции да се връщам в ЦСКА

Бившият шеф в ЦСКА Емил Костадинов не е преставал да следи какво се случва на "Армията", нищо че вече не работи в клуба. В момента героят от "Парк де Пренс" е член на Изпълкома на БФС и отговаря за юношеските формации и младежкия национален отбор. Ето какво сподели той в интервю пред "Тема Спорт" за "червените", наци­оналните гарнитури и развитието на юношеския футбол.

- Г-н Костадинов, какво е мнение­то ви за дебюта на Ивайло Петев начело на националния отбор и игра­та срещу Румъния?

- За мен момчетата се представи­ха на ниво. Съставът бе доста експе­риментален, но това дава добра въз­можност на Ивайло Петев да види на кого може да разчита в бъдеще. Аз лично познавах качествата на тези футболисти, така че не ме изненада­ха много. По-важно е какво ще е мне­нието на Петев и какви изводи си е направил той.

- Ще успее ли да вдигне отбора след лошия старт на квалификаци­ите?

- Надявам се, да се справи със зада­чата, която има - да се преборим за третото място в групата и учас­тие на бараж. Няма да е лесно, но вярваме в него. Хубаво ще е да се на­ложат и млади играчи.

- Загърбихте ли вече полемиките с Любослав Пенев и остана ли нещо недоизказано, премълчано?

- Вече не ми се коментира. Беше доста грозно. Дълбоко съм разочарован и нищо повече не искам да кажа.

- Ще успее ли най-после ЦСКА да спре Лудогорец в битка­та за титлата?

- Зависи от дос­та и различни не­ща. Чисто спорт­но-технически ЦСКА разполага със стабилен от­бор, който може да играе добър футбол. Според мен клубът има немалък шанс да стане шампи­он, дано да ycпее. Води в класирането, представя се на ниво в подготовката, взеха се нелоши играчи... Все предпоставки, които вещаят това да се случи, но от другата страна е Лудогорец, който също има много силен и обиг­ран състав. Едно е сигурно - ще бъде интересно. И двата от­бора имат своите аргументи, но от решаващо значение ще бъде постоян­ството, което ще покажат през ос­таналата част от сезона.

- Виждате ли някакво подобрение в клуба спрямо предишните собстве­ници и предишния престой на Алек­сандър Томов?

- ЦСКА винаги е играл добър футбол и се е борил за върха със силни футбо­листи и класни треньори. Това е ори­сия. Но има и други неща, чисто орга­низационни, кои­то още не са на нужното ниво. Финан­сирането също влиза тук и не е никак мало­важно. ЦСКА просто трябва да ce стабили­зира финансово.

- Ще успее ли да вземе лиценз, както Томов гарантира? Впрочем така бе и през 2008 година, когато и вие бяхте в ръководството...

- В клуб като ЦСКА вече дълги годи­ни се говори само за лицензиране и това малко ме огорчава. Още преди година и половина казах какво ме при­теснява и това е неясното бъдеще на клуба в дългосрочен план. Дано неща­та да се оправят, защото без ЦСКА българският футбол няма лице.

- Не виждате ли все пак индикации за проясняване на финансовата си­туация в клуба?

- Дано това, което Томов говори, да е истина. Обещанията са много и все хубави. Да видим какво ще стане, защото от обещание до изпълнение има голяма разлика. Отборът чисто спортно-технически има потенциал, който да развие и да надгради. Има качествени изпълнители и опитни иг­рачи като Александър Тунчев и Валентин Илиев, кои­то могат да поведат отбора напред и да са нужната опора в ключовите моменти.

- Ще се отрази ли продажбата на Буш?

- За мен един футболист отбор не прави. Няма незаменими. Пак ви каз­вам, no-притеснено ми е какво е бъде­щето на клуба, а не, че Буш няма да играе за ЦСКА през пролетта.

- Имате ли амбиция някой ден от­ново да работите на "Армията"?

- Не. На този етап имам друга ра­бота в Българския футболен съюз, коя­то ме удовлетворява много повече. За мен най-важното за българския футбол е да дадем на младите футбо­листи шанс да играят на по-сериозно ниво от ранна възраст. За да може да разберат какво е професионалният футбол и какво е конкуренция. Първи­ят отбор е лицето на дадения клуб, но основите се градят отдолу, от най-малките. Много важно е да нама­лим бройката на чужденците. Клубо­вете трябва да обърнат внимание на това.

- Този проблем важи до голяма сте­пен и за ЦСКА, който все по-рядко разчита на своите юноши.

- Така е. Ако се върнем назад във времето, вече почти не мога да си спомня кой е последният футболист, излязъл директно от школата на ЦСКА и наложил се в първия отбор, ос­тавил трайна следа. Малко са. Послед­ният е може би Методи Деянов. Ни­то Димитър Бербатов, нито Мартин Петров или Стилиян Петров са продукт на школата на "армейците". Те просто се развиха на "Армия­та". И това е може би най-голямата болка на истинските цесекари. Зато­ва в ЦСКА трябва да се замислят доб­ре как ще я карат в дългосрочен план, а не да се разчита само на временни кърпежи.
Следвай ни:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички