Наистина ли е непобедим Чък Норис?!?

Наистина ли е непобедим Чък Норис?!?

Чък Норис е без капка съмнение един от най-влиятелните фигури в бойните изкуства през втората половина на двадесети век. Като актьор неговите филми продължават това, което продукциите с Брус Ли успяват да започнат и да превърнат в една ера – популяризирането на източните бойни изкуства в Западния свят. Може би повечето от нашите читатели знаят, че всъщност Чък Норис е бил побеждаван и то точно от Брус Ли, но разбира се само в рамките на филмовото изкуство. Това се случва в култовия филм „Пътят на дракона“, където след ожесточена схватка, „Драконът“ показва, че е запознат не само с ударните бойни изкуства, но и с граплинга, след като прилага т.нар. „гилотина“ (техника, станала популярна чрез Бразилското Джу Джицу и ММА), чрез която приспива „непобедимия“ Чък.

Самият той е наистина непобедим и притежава буквално култов статус в наши дни, като почти е невъзможно да откриете някого, който да не знае смешен виц за филмовия гигант и неговите свръхестествени подвизи и умения.

Всъщност те са си напълно реални и многократния световен шампион неведнъж ги е демонстрирал в редицата култови филми и сериали със своето участие, с които израснаха цели поколения и сред които бе и познатата поредица „Уокър - тексаския рейнджър”.

Това, което не се споменава достатъчно често обаче, е фактът, че той има огромна роля в популяризирането на Бразилското Джу Джицу в Съединените Американски Щати, както и в целия свят.

За много хора първия път когато се запознават с това бойно изкуство бе UFC 1 – турнир по бойни изкуства без правила, където младият и дребен Хойс Грейси използваше непознати за публиката прийоми, с които буквално спираше дъха на по-големи опоненти и ги караше да се предадат за да избегнат сериозни последствия за тялото си. Чрез телевизионния екран и отличната работата свършена от Хойс, този спорт основава началото на революция в бойния свят, като променя динамиката и представата за реалистична схватка между двама опонента.

Всъщност Джу Джицу „пристига“ в Америка още в края на 80-те години, когато Чък довежда на запад част от синовете на Хелио Грейси, за да тренират с част от неговите ученици черни колани. След тренировката се провежда и импровизиран спаринг, в който коравите американци биват набързо напердашени и определено се налага да преосмислят отношението си към Бразилския стил занапред.

Бразилското Джу Джицу получава голямо „побутване” от Чък и през 1996 година когато Уокър – Тексаския рейнджър демонстрира на телевизионната публика някои от техниките, използвани в спорта, като му помогат братовчедите на семейство Грейси, които биват смятани за едни от най-способните учители – великите братя Мачадо.

Представяме ви и интервю от близката 2012 година с Чък Норис, в което той всъщност описва неочакваното си запознанство с Бразилското Джу Джицу в Рио де Жанейро, както и как Хелио и Хиксън Грейси го убеждават, че за него ще бъде от изключителна важност да отдели ценно време за подготовка в тази нова дисциплина. Това, разбира се, се случва след като възрастният Хелио Грейси го приспива. Така се оказва, че въпреки всичко Чък явно не е чак толкова неуязвим, след като след младия Брус Ли, този път съвсем реално го приспива един с близо тридесет години по-възрастен човек.

Но затова пък Чък Норис започва да тренира Джу Джицу с братята Мачадо цели 28 години и е черен колан под Хиган Мачадо, така че...определено макар и преувеличено, в шегите за него се оказва, че има и доста голяма доза истина.

Още от Булевард

Виж всички