"От скрина": Вратарят с №8

"От скрина": Вратарят с №8

Холандецът Ян Йонгблуд е вратарят на великия отбор на "оранжевите" през 70-те години. Логично стражът остава в сянката на Йохан Кройф и компания. Той се запечатва в съзнанието на феновете най-вече с това, че на световните финали през 1974 и 1978 г. е под холандската рамка с №8 и без ръкавици. За историята Йонгблуд ще остане и като един от първите на своя пост, тръгнали да изпълняват и ролята на "метач". В това отношение холандецът е сред първите последователи на унгарската легенда Дюла Грошич - Черната пантера.

Всъщност Ян Йонгблуд застава на холандската врата на световното във ФРГ малко случайно - контузия в слабините вади стража на ПСВ Ян ван Беверен от сметките на Ринус Микелс. Независимо, че е по-млад от своя конкурент с цели 8 г., Ван Беверен така и не попада в нито една холандска селекция на голям форум. Според някои това е така заради дългогодишната вражда между него и Кройф. От друга страна преди Мондиал'74 Микелс търси вратар, който да разполага с по-специфични качества. Йонгблуд умее да се позиционира непосредствено зад защитниците, а тези му включвания като либеро го правят ценен за Тоталния футбол.


Герд Мюлер прави 2:1 за ФРГ на финала в Мюнхен

На световното през 1974 г. вратарят на "лалетата" пази без ръкавици, което вече е рядкост в онези времена. "Не искам да слагам ръкавици, защото ако го направя, няма да мога да почувствам топката добре", обяснява холандецът. И до днес той държи рекорда за най-много мачове в Ередивиси - 707, а на сметката му седят и впечатляващите 683 поредни "сухи" минути. Любопитно е, че през 1974 г. Йонгблуд отхвърля оферта на Аякс. Ексцентричният страж решава да остане в сформирания две лета по-рано ФК Амстердам, защото интензивните тренировки в гранда ще му пречат на риболова. Ян е страстен рибар и предпочита да му остава свободно време през седмицата, вместо да е под непрекъснато напрежение в Аякс.

Защо Йонгблуд пази с №8 по терените на Западна Германия? Защото преди финалите "Генерал" Микелс решава да раздаде номерата по азбучен ред. Така осмицата отива в ръцете на вратаря. Интересно е, че №1 се пада на капитана Йохан Кройф. Той обаче държи на любимия си №14 и така единицата попада у нападателя Рууд Хеелс.


Холандският отбор преди финала с Аржентина в Буенос Айрес

На световното в Аржентина четири години по-късно холандският вратар отново е с №8. Тогава той вече е на 38 г. За негов и на Холандия малшанс Герд Мюлер и Марио Кемпес са безпощадни и за "оранжевите" два пъти остават сребърните медали.

Ян Йонгблуд играе до 45-годишна възраст. Приключва с футбола в средата на 80-те години в Гоу Ахед Игълс, когато е покосен от инфаркт по време на мач. Бившият холандски национал има деца - дъщеря Никол и син Ерик. Синът тръгва по стъпките на своя баща и се захваща с вратарската професия. За нещастие зла орис застига наследника под рамката на ДВС (Амстердам). На 23 септември 1984 г. Ерик Йонгблуд умира на терена. Мълния удря смъртоносно 21-годишния вратар. Съдба.

P.S. Всеки един от вас, който е ценител на футболната история и естетика, може да се наслади на кадрите от видеото долу. 15 юни 1974 г. Това е денят на първия мач на Холандия на Мондиал'74. Той променя футболната историята завинаги. Един велик отбор, разминал се със световната титла. Един велик отбор, белязал цяла епоха и дал насока на бъдещето на фубола. Просто гледайте! 

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook 

Всички материали в "ОТ СКРИНА" тук!

Още от От скрина

Виж всички