ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Грандиозните планове на новия собственик на Локо Пд (II част)

Грандиозните планове на новия собственик на Локо Пд (II част)

Новият собственик на Локомотив (Пловдив) Христо Крушарски говори пред TribunaPlovdiv.bg, в което разкри подробности относно бъдещите процеси в клуба. Във втората част от интервюто, босът на "смърфовете" споделя, че иска да изчисти дълговете, да изгради хотел и да възроди школата.


Какво мислите за развитието на нашия спорт през последните години?

Проблемът е „голямата демокрация“, която ние очаквахме много. След като дойде тази „голяма демокрация“ обаче се разруши целият български спорт. Защо сега тука от 3-4 години се правят около десетина стадиона в региони и селата, нови игрища? Не знам, на кого е заслугата, на това или онова правителство. Да, това е похвално, защото се мисли за спорт. Но трябва да се мисли за местата, където има хора. Там да се правят тези игрища. Аз нищо против нямам селата. Но в едно село с 500 жители, при един хубав стадион, няма кой да отиде да играе там. Трябва да се правят спортни площадки, трябва да се правят лекоатлетически писти. Аз силно завиждам на Буенос Айрес за инфраструктурата и за спорта, който се развива в този град. Там събота и неделя може гледате панаир. Мисля, че в Аржентина повечето спортни площадки и игрища са общински, защото всеки може да отиде там и да спортува, колкото пожелае. Така че нашата държава трябва да помогне малко. Да помогне на спорта. Най-вече да помогне на хората, които искат да дават пари за спорт. Трябва да има някакви облекчения. Тук се плащат двойно данъци. Аз сега вадя от своя джоб, за да си плащам „данък печалба“, например.

Каква е вашата оценка за работата на спортните школи у нас?

У нас не се инвестира в нищо. Кажете ми в кой „завод“ има кадри. Ние нямаме училища. Учителите са приравнени с чистачите. Така че, за да има школа трябва да има кадри, които да са мотивирани.

Какво мислите специално за ДЮШ на Локомотив (Пд), бихте ли променили нещо там?

Все още не съм стигнал до школата на Локомотив (Пд), но вече виждам една дейност, която не ми харесва. Тук всичко се е превърнало в комерсиализъм. Със сигурност ще променя много неща. Вече треньорите ще получават пари за резултати, а не затова просто да идват на работа, да взимат някакви пари от децата и да си отиват. Който иска да заповяда, който не иска…пътят му е отворен! Но ние школа ще направим. Даже сега, на срещата с кмета, ще се боря да върнем спортните паралелки в училищата. Имало е едно време спортно училище тук, но сега, май, само името му е останало. На „Лаута“ има над 400 деца, които тренират. Пловдив е град с 500 хил. души – тренират 400 деца. Бих направил един паралел със Стара Загора, тъй като там градът е 100 хил. – тренират 600 деца. Всичко това показва, че тук не се работи правилно. Какво ни пречи да направим и ние една качествена школа. От Ловеч идват и взимат децата, за да ги обучават. Защо? Защо да не го направим и ние това.

Означава ли това, че в скоро трябва да очакваме инвестиции в школата на Локомотив (Пд)?

Да, инвестиции със сигурност ще има. Едно от нещата, които ме запалиха да тръгна да правя нещо бе онзи недостроен хотел в парк „Лаута“. Хотел, който вече над 30 години стои без да е пипнат. Аз обичам подобни проекти, които да вадя от нафталина. Тази сграда може да влезе в приличен вид за година, година и половина и да стане работещ хотел. Защото сега плащаме наеми за различни хотели, в които да настаняваме футболистите преди мачовете. Всичко това се плаща.

Какво желаете да оставите след себе си в Локомотив (Пд)?

Аз идвам в Локомотив (Пд) с цел. За мен целта е отборът и базата да се развиват. Аз всичко съм вкарал в Локомотив (Пд). Аз искам да изчистя едното сдружение, другото сдружение, да изчистя най-вече сметките на Локомотив (Пд). И всичко да влезе в „Локомотив“ АД, и да работи с „Локомотив“ АД. Аз не правя фирма „Христо Крушарски“. Аз вкарвам всичко в „Локомотив“ АД. Всякакви сдружения заминават. Защото много лесно е да контролираш една сметка, едно дружество, отколкото да контролираш сателити, които са около отбора. Аз не знам защо досега не се направи това, да си разсрочат задълженията, да си платят сметките и да си работят с Локомотив (Пд). На кого му пречи това? На мен това не ми пречи. Ето сега, до един месец сметките ще бъдат изчистени.

Трябва ли държавата да помага на футболните клубове?

Ще започна с едни думи на моят голям приятел, за съжаление, вече покойник – Иван Славков: „Спорт без държавна политика не се прави”. Трябва да има държавна политика, защото спортът не е само футболът. Спортът е тенисът, хандбалът, баскетболът, волейболът, ските, за всичко това трябва да има държавна политика.

Има ли ли сте контакт с представители на държавата, с които да обсъждате бъдещето на Локомотив (Пд)?

Да, аз проведох един такъв разговор. Когато дойдох, аз бях в такива условия, че трябваше всичко да се реши много бързо. За решаване на подобни въпроси трябва да има помощ от държавата. Тогава направихме една среща с финансовия министър. На тази среща мисля, че показахме какво трябва да направим и в каква посока трябва да работим.

Хората в министерството как приемат вашите идеи?

Попринцип, виждам, че има „шаване“ по този въпрос. Но тук трябва да се обединим всички и да направим една обща стъпка. Не само за мен, но и аз целия български спорт. На мен няма кои да ми обърне внимание, но ако е за целия български спорт, тогава, да!
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти