"От скрина": "За вашия албум"

"От скрина": "За вашия албум"

Да си представим, че е 22 октомври 1996 г. Вървим си по някоя софийска (например) улица. Сигурно отиваме на среща. Или пък сме тръгнали за училище. Нямаме мобифон, а какво остава за смарт, ай или всякакъв друг фон. Имаме обаче пари в джоба - две по двайсет. Онези сините с лика на Севастократорица Десислава. С тези 40 лева ще си купим "Старт". Ето ни пред един павилион. Разлистваме вестника. Това е брой 1456. Обръщаме на последната страница. Отборът в "За вашия албум" е Тенерифе на Юп Хайнкес, който след няколко месеца ще се размине на косъм с финала в турнира за Купата на УЕФА. Уви, това е последният брой на седмичника. С това завършва една легенда, една епоха.

Тези редове са за всички онези, редили се по реповете дълги години, само и само да се сдобият с поредния "Старт". За онези, които все още пазят тетрадките с отборите - прилежно изрязани и старателно залепени за собствен кеф и за бъдещите поколения. Кой тогава да ти предполага, че някой ден ще има онлайн търсачки, базари и т.н. Този материал е и за онези, които помнят и обичат времената, в които Стяуа побеждаваше Барселона, а Цървена звезда - Байерн. Хайде сега към началото.

Идеята за създаването на "Старт" идва още в края на 50-те години. За нея се споменава дори в списание "Физкултура и спорт", но по една или друга причина появата на вестника се забавя. През 1969 г. обаче е решено - ЦС на БСФС ще започне да издава "ИСС Старт" (бел. авт. - Илюстрован спортен седмичник), който впоследствие ще се превърне в нещо специално за спортистите и почитателите на спорта в България.

Първият брой излиза на 8 юни 1971 г. Всъщност месец по-рано на пазара е пуснат нулев брой, нещо като предпремиера. Десетилетия по-късно този "нулев Старт" има уникален статут и е изключително труден за намиране. Все пак може да бъде видян в безкрайните недра на Народната библиотека в столицата. В брой 4 от 1971 г. на страниците на "Старт" е публикувана първата снимка на футболен тим - на шампиона ЦСКА, с автографи на играчите на Манол Манолов. След седмица в брой 5 излиза сребърният медалист в "А" група Левски. Това обаче все още не е "За вашия албум".

Рубриката, която ще се превърне в любима на хиляди запалянковци, стартира на 10 октомври 1971 г. На пожълтелите страници на брой 21 намираме следния текст: "От този брой започваме да поместваме цветни снимки и кратки данни за най-силните футболни отбори в света. Честта да открие новата ни рубрика има "Аякс" (Амстердам), у който понастоящем е купата на европейските шампиони". Това е началото! Всичко започва с Аякс."Започнах да събирам "Старт" през есента на 73-а година. По-късно намерих и повечето броеве от преди това, но имам и липси. Вестникът излизаше в сряда, но в последните години го намирах и във вторник вечерта. Аякс наистина е първият отбор в рубриката. В началото цената на "Старт" бе 25 стотинки. В Елин Пелин изданието редовно свършваше. Още щом го докарваха и свършваше. За броени минути. Много пъти съм обикалял реповете, за да си го намеря", спомня си Юрий Апостолов.

Случвало се е през годините снимките в "За вашия албум" да се повтарят. Така например отборната фотография на Дания преди европейските финали през 1984 г. е абсолютно идентична с тази, публикувана в навечерието на световното първенство в Мексико през 1986 г. Всъщност доста от снимките са от чехословашкото списание "Стадион". Не винаги са и актуални. В юбилейния брой 1000 в "За вашия албум" място намира Аржентина, обявена като "носител на сребърните медали от Мондиале-90", макар снимката на "гаучосите" очевидно да е отпреди световното в Италия. В онези години обаче това няма кой знае какво значение и рубриката е истинско богатсво за мало и голямо.

Много от читателите на "Старт" са се чудели как точно става изборът на отбор за даден брой. Всъщност няма нищо специално и необичайно - дежурният по брой определя състава от наличните снимки в картотеката. Това е тайната. Има обаче някаква красива тайна в самия стил на изданието. Текстът по неговите страници е някак по-аналитичен, по-образователен и по-интересен за четене от този в останала спортна преса по онова време. По-различен е. Може би затова на постъпващите в редакцията откъм сектор "В" на "Васил Левски" е казвано: "Трябва да се научиш да пишеш като за "Старт".

През есента на 1996 г. вестникът, който от средата на 70-те години организира анкетата за Футболист на България, приключва съществуването си. В края на годината на родния пазар започва да се предлага списание със същото наименование, лого и насоченост. Вътре е клонирана и рубриката "За вашия албум". Списанието "Старт" обаче е месечно. В началото на март 1999 г. то излиза под брой 1483 (продължение от вестника) с плакат на Селта Виго с Любо Пенев. Това е посленият тим в рубриката. Това е последният "Старт". По една случайност два месеца по-късно престава да съществува и надпреварата за КНК. Същевременно в Шампионската лига, в която вече участват и редица отбори, които не са шампиони, се въвежда втора групова фаза. Идва друго време.

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook 

Всички материали в "ОТ СКРИНА" тук!

Още от От скрина

Виж всички