По-добро за главие е от "Сексът и градът", нали? А и става дума за това кои народи с какви алкохолни напитки се асоциират. Чети и се образовай.
Текила, Мексико
Мексиканския щат Халиско отдавна е известен като световната столица на текилата. Последната е мексиканска спиртна напитка, дестилирана от ферментирал сок, извлечен от сърцевината на синьо агаве - растение, което се отглежда в района на Текила. Напитката носи името на града, където се произвежда повече от 200 г. На езика на местното племе науати "tequila" означава вулкан. Въпреки репутацията си на много силен алкохол, текилата е не по-силна от останалите спиртни напитки и обикновено се бутилира с процентно съдържание на алкохол 38%. Познати са около 400 вида агаве, повечето от които служат за производството на текила, мескал и сотол (Sotol се нарича спиртната напитка, дестилирана от сока на агаве Dasylirion wheeleri).
Бърбън, Кънтъки, САЩ
Бърбънът се оказва единствената национална напитка на САЩ. Както знаеш, бърбън е вид американско уиски и представлява дестилиран алкохол, направен предимно от царевица (а в определени случаи и с много ръж). Името му се свързва с първоначалния му географски произход - община Бърбън, щата Кентъки. Този вид уиски се произвежда от XVIII-и век. На 4 май 1964 г. Конгресът на САЩ признава бърбъна за "отличителен продукт на Съединените щати". Създават се федерални стандарти и за да се нарече алкохолно питие с марката бърбън, то трябва да отговаря на определени изисквания.
Коняк, Франция
Конякът се произвежда от специално младо бяло вино. То е много сухо и фино и не особено подходящо за пряка консумация, но пък е отлично за дестилация. Получената след двукратно дестилиране течност има алкохолно съдържание около 65 градуса. Тя отлежава няколко години в дъбови бъчви, при което придобива характерен вкус и цвят от съдържащия се в дървото танин. Колкото по-продължително време отлежава дестилатът, толкова по-висококачествен коняк може да се получи в края на процеса. Понякога за ускоряване на процеса на съзряване се добавят в бъчвите дъбов "чипс" (малки дървени парчета, леко обгорени предварително). В процеса на съзряването голяма част от алкохола се изпарява. Отлежалата течност се разрежда с вода до около 40 градуса и се добавят малко захар и карамел за по-добър вкус.
Саке, Япония
Сакето е традиционна японска алкохолна напитка, която се получава при ферментация на ориз. Процесът на приготвяне наподобява този на бирата, но вкусът се доближава до този на ракията. Процентът му варира от 14% до 20%. Може да се сервира студено, топло или горещо. Обикновено се сервира в керамични бутилки, наречени токури (tokkuri), след което се сипва в плитки чашки, наречени чоко (choko). Със саке могат да се приготвят и коктейли.