Бразилия гледа към титла №10 от Световната лига

Бразилия гледа към титла №10 от Световната лига

Бразилия и Канада ще открият днес от 21:05 часа финалите на 28-ото издание на Световната лига. Селесао и кленовите листа ще поставят началото на битката за златото в Куритиба, а трофеят, който ще бъде връчен в неделя, ще бъде последният, носещ това име. От следващата година комерсиалният турнир се преименува на Нова волейболна лига, променяйки формата, но запазвайки историята.

Домакините влизат в борбата за първото място в ролята на фаворит, но в същото време имат и сериозна конкуренция пред себе си. Франция е тимът, който впечатли най-много по време на груповата фаза. Петлите допуснаха само едно поражение за всичките си 9 двубоя – 2:3 от Италия, заемайки категоричното първо място. Именно тези два отбора се очаква да се срещнат и на финала.

Лигата обаче е доказала през годините, че се развива много често далеч от очевидните прогнози. За да спечелят момчетата на Ренан дал Зото, те ще трябва да се преборят и с прокобата на домакина. Изминаха 21 години, откакто за последно организаторът на финалите успя да си извоюва и златните отличия. За последно това сториха холандците на родна територия в Ротердам през 1996-а. Историята помни само още четири такива случая. Първият е през 1991-а в Милано, последван от нов успех на Италия година по-късно в Генуа. През 1993-а Бразилия ликува в Сао Пауло, а сезон по-късно Скуадрата отново бе на върха в Милано. Ако успее да сложи край на тази тенденция, Селесао ще запише юбилейна десета титла в Лигата, както и общо 20-и медал в историята си.

Освен Франция, за която в игра отново ще видим Ървин Нгапет, претенции за трона предявява и Сърбия. Репрезентацията е амбицирана да спечели втора поредна титла, като за целта привика в състава голямата си звезда Александър Атанасиевич, който почива в груповата фаза. И тук обаче се забелязва негативна тенденция. А именно – Бразилия е последната страна, защитила трофея си. Селесао печели две последователни титли през 2009 и 2010, след което никой не успява да постигне подобно нещо.

"Тема Спорт"СВЕТОВНА ЛИГА

Финали в Куритиба

Програма, I ден

Група J

Днес от 21:05 часа: Бразилия – Канада; Русия почива

Група К

Днес от 23:40 часа: Франция – САЩ; Сърбия почива

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички