Щуротиите са за слабохарактерните! Бягството от реалността няма да помогне на Левски

Щуротиите са за слабохарактерните! Бягството от реалността няма да помогне на Левски

Няма начин, налага се в началото да отделим време на сериозните щуротии, които обикалят пространството след провала на Левски. Естествено, след това преминаваме към съществената част. Много по-належащо е да се опитаме да потърсим и отбележим слабостите в организацията и структурирането на "синия" клуб, отколкото да търсим проблемите там, където не съществуват. Естествено, да наблегнем и на позитивните процеси на "Герена", защото колкото и да са малко, такива все пак се забелязват.

Въпреки че тезите са им налудничави, не бива да виним футболните специалисти и журналисти, и като цяло всички хора, които налагат мнението си, че над Левски тегне тежка прокоба. Нека бъдем по- снизходителни и към анализаторите, които отдават провала на някой си там, който е проклел Левски, и на грозната, защитна игра от страна на Славия. Човешкият ум притежава примитивни защитни механизми, чиято роля е да неутрализират всяка реалност, която създава прекалено много стрес и негативни емоции, които не сме неспособни да преодолеем. В книгите ясно е написано - това се нарича отрицание.

Славия - Левски част I@@@

Бягството от реалността обаче няма да доведе до нищо добро. Затова може да се надяваме ръководните фактори на "Герена" да преодолеят страховете и егото си. Трезво да анализират грешките, за да не се повтарят. Левски повече никога не бива да поставя на изпитание късмета си. Стига толкова! Шефовете на Вековния клуб трябва да направят всичко по силите си за в бъдеще да елиминират случайността. Левски сам трябва да кове съдбата си.

Левски ще е силен, когато в клуба работят хора, чиято специалност е да упражняват пълен контрол - предвиждат всяка неприятност и предусещат реакцията на противника. За жалост, подобни специалисти са кът и затова, ако не може да намери, постепенно трябва да си ги създаде и моделира. Решенията от миналото са архитекти на настоящето и бъдещето. Левски е може би клубът с най-голямо влияние в родния футбол заради фенската маса - с огромната си армия от запалянковци.

Левски е неизмеримо богат, но стига толкова ексцентричности, защото 26-кратният шампион на България започва да се пристрастява към провала. Десет години са достатъчни. Оправданията с прокоби, заклинания, грозна и защитна игра от страна на противника, и тем подобни глупости са за слабохарактерните. Най-лесно е да се налагат, но няма да е от полза, тъй като по този начин ще се избяга от истинските проблеми. Славия е в правото си да играе с колкото си иска играчи в защита. Няма никаква отрицателна енергия, повярвайте ми.

Левски е голям дразнител и много хора са негативно настроени към тима от "Герена". Но хората, които обичат "сините", са повече. Любовта е по-силна от омразата и винаги побеждава. Коя енергия е по-силна - отрицателната, която идва от хората, изпитващи неприязън към Левски, или положителната на 35 хиляди души на Националния стадион, чиято неподправена любов и привързаност се усеща от километри, вдига адреналина до небето и кара футболистите да настръхват?

Феновете на Левски по време на финала за Купа България@@@

Няма място за сравнение. Допирът на феновете до своя любим отбор неутрализира всичко негативно. Левски е галеник на съдбата заради голямата народна любов. Спас Русев и цялото ръководство на Левски не бива да стават заложници на страховете си. За да продължат напред, е нужно да се отърсят от връхлетялата ги буря от плашещи мисли след провала за Купата. На фона на изминалите няколко години, в последно време в Левски се долавя някакъв лек напредък, положителен отенък. Русев осигури финансова стабилност. На "Герена" не се говори за пари.

Собственикът на клуба по някакъв начин успя да консолидира феновете. Привържениците разбраха, че наказателните акции със събличането на фланелки и раздаването на шамари не води до нищо добро. Няма ги и до болка познатите подмятания и призиви за оставка след всеки неуспех. Тук обаче отваряме една скоба. Това не означава, че запалянковците не бива да предявяват основателни претенции при слабо представяне на тима и да притъпяват високите си очаквания и изисквания. Нека продължават да го правят, но по нормален начин.

Въпросът е дали леко доловимата положителна тенденцията ще продължи. И ако приемем, че това ще се случи, е твърде належащо темпото да се вдигне. Да се натисне по-рязко и смело педалът на газта. Няма никакво време. Доста е притеснително, защото само може да гадаем Русев докога ще продължи да налива пари, без да има възвръщаемост. Не е тайна, че бюджетът на Левски е голям.

Но моля да бъде разбран правилно. Направеното до този момент не е никак достатъчно. Левски има доста пропуски около правилното структуриране на клуба. Добре, Делио Роси категорично заяви, че е само треньор и не участва в селекцията и подбора на футболисти. Той има крайната дума дали стават, или не са достойни да носят синята фланелка.

И след като в ръководството няма друг футболен човек, със задачата се зае Спас Русев. И още нещо - каза на Роси къде е силата на Обертан. Със сигурност го прави с искренни чувства и желание да помогне, но това не е правилният начин. В този случай се оказа прав, но това ли му е работата? Този път сполучи, но бъдете сигурни, че следващите десет ще сбърка, тъй като не е тесен специалист в тази област.

Въобще не бива да позволява да се стига до подобни неловки ситуации. Задачата на собственика е да осигурява издръжката на клуба, да изгради работещ екип и да дава генерално насоката на развитие. Направи ли това, няма да му се налага да се затормозява с излишни неща. В тази връзка не е лошо Левски да помисли за сформиране на екип от футболни специалисти, чиято основна задача е да помага на Роси чисто в спортно-технически план.

Как Левски да осъществява качествена селекция, като няма кой да наблюдава и оценява качествата на набелязаните състезатели? Само с препоръки и контакти ще е трудно. Само че подборът на специалисти изисква прецизност. Закоравелите през годините далеч от "Герена"!

Славия - Левски част I@@@

Представянето на Левски на терена до голяма степен е функция на управлението.

Във футбола има закономерности.

Никой не е виновен, че Роси сбърка при смените във финала. Защо извади Буш? За да няма присъствие в наказателното поле ли? Колко пробива трябваше да направи Обертан, за да се сети Роси да подтикне своите футболисти да атакуват по настъпателно топката в наказателното поле, особено на първа греда? И защо половината отбор стоеше далеч от наказателното поле и чакаше лотарията на дузпите, вместо "сините" масирано да атакуват?

Каква полза като седят в собствената си половина, при положение че няма кой да пазят? Просто се изолират от играта, случайно някой да не ги обвини, че са сбъркали. Славия цял мач се бранеше, но Левски не беше достатъчно мощен и агресивен. Голям футбол със страх не се играе. Без да си напорист и агресивен - също. Само с "разцъкване" и на чисто не става.

Левски си е виновен, че не е привлякъл футболисти с характер и постоятнство.

Вижте класирането!

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти