Шефът на южноафриканския футбол настоява за глобални усилия в борбата срещу расизма

Шефът на южноафриканския футбол настоява за глобални усилия в борбата срещу расизма

Президентът на Южноафриканската футболна федерация Дани Джордаан заяви, че протестите около смъртта на Джордж Флойд в САЩ трябва да стимулират и във футбола да се преборят с расизма.

В интервю за ДПА той заяви, че проблемите с расизма в най-популярния спорт в света не е ограничен до някои източноевропейски страни, а се случва и в други региони и футболът трябва да се справи с него с колективни усилия.

"Футболът е свързваща сила. Важното е не цветът на лицето на играча, който облича германски, английски, испански, португалски или дори южноафрикански екип, а цветът на фланелката, но това послание просто не се получава навсякъде" каза Джордаан.

Смъртта на Флойд при полицейски арест миналата седмица предизвика жестоки протести в САЩ, докато футболисти (и други спортисти) протестираха срещу расизма по различни начини в няколко държави, подкрепени от представители на федерацията.

Дани Джордаан е президент на южноафриканската федерация и беше шеф на организационния комитет на Световното първенство по футбол в страната през 2010 година.

Още от Футбол свят

Виж всички