Росен Кирилов: Постигнахме много, но аз съм максималист и искам повече

Росен Кирилов: Постигнахме много, но аз съм максималист и искам повече

Това лято бившият национал на България Росен Кирилов пое своето първо предизвикателство като старши треньор. След като в екип с Костадин Ангелов пренаписаха историята на Витоша (Бистрица) в рамките на само две години, участникът на Мондиал’98 във Франция и Евро 2004 в Португалия пое щафетата от своя колега и застана начело на „тигрите“. Кирилов гласува пълно доверие на героите от миналия сезон, като към техните редици добави и още български талант. Витоша изненада приятно футболните критици у нас, като записа шест победи през есента и зимува на 11-то място с актив от 20 точки. Пред официалния сайт на клуба шампионът на България с ЦСКА и Литекс даде оценката си за изминалите 20 кръга и сподели очакванията си за пролетния дял в елита.

- Г-н Кирилов, Витоша изпраща есенния дял на сезон 2018/2019 на 11-та позиция с 20 точки в актива си и шест победи на сметката си. Каква е оценката ви за изминалите 20 кръга?
- Мисля, че повече от целите, които си поставихме, ги изпълнихме. Успяхме да спечелим шест мача, като в голяма част от двубоите показахме добра игра и колективен дух. Точковото изражение, разбира се, можеше да бъде още по-добро, но имаше мачове, в които не ни достигна шанс и загубихме в последните минути.

- Удовлетворен ли сте от постигнатото през есента?
- Удовлетворен съм, но само донякъде. В началото на сезона си поставих за цел в края да завършим на 7-8 място. След Нова година ще поработим сериозно, за да се доближим до тази цел и да отидем на следващо, по-добро ниво, търсейки повече постоянство и печелене на повече точки. Момчетата имат потенциала да го постигнат и вярвам, че ще се случи.

- Като човек, който вече третa година е в клуба и отблизо следи развитието на играчите, къде израстнаха най-вече те в сравнение с миналия сезон в елита?
- Основно израстването бе в психологически план. Футболистите натрупаха опит в Първа лига и единственото нещо, което им липсваше, а именно победите, вече е налице. Те бяха задължителни за вярата им. Сега вече те са сигурни, че могат да печелят в елита.

- Какво все още липсва на момчетата, за да добият самочувствие и увереност, от една страна, далеч от дома, а от друга, срещу отборите от Топ 6? Загубихме в края от Етър, Ботев (Пловдив) и Берое, малко не ни достигна да вземем поне точка от Локомотив (Пловдив).- Нещото, което им липсва най-вече, е вярата, че могат да се справят и с големите. За да се случи това, разбира се, е необходимо добър резултат срещу отбор от Топ 6. Постигне ли се той, тази несигурност ще бъде преодоляна и те ще се изкачат до „next level”.

- Върху какво ще наблегнете по време на предстоящата зимна подготовка? Къде тимът най-вече трябва да подобри представянето си?

- Имаме да подобряваме много неща, така че ще работим върху абсолютно всички детайли.

- Колко по-трудна ще бъде борбата за осигуряване на място в Първа лига и догодина, предвид факта, че вече все повече отбори се съобразяват с Витоша и тимът не е подценяван дори и от съставите от горната половина на таблицата?

- Лесно няма. Борбата ще е във всеки мач. Ще трябва всяка седмица да се доказваме и така ще бъде до края на шампионата.

- Настоящият сезон е Ваш първи като старши треньор. Труден ли е преходът, макар и в позната среда, от асистент към старши треньор и успяхте ли да изпълните личните си цели, които си поставихте, след като стана ясно, че поемате отбора.

- Разбира се, че е трудно. Цялата отговорност пада върху плещите ти и всички те наблюдават и очакват резултати от теб. Естествено, фактът, че познавам добре играчите и обстановката в клуба, ми помогна. Що се отнася до личните ми амбиции, съм частично доволен. Искам винаги най-доброто и съм максималист. Според мен само така човек може да върви нагоре.

- Г-н Кирилов, благодаря Ви и успех!

- Благодаря и аз!

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти