Кемба Уокър - тихият лидер на шумните американци

Кемба Уокър - тихият лидер на шумните американци

Със сигурност добавянето на думата суперзвезда след името на Кемба Уокър няма да заинтригува много фенове на баскетбола. Националният отбор на САЩ пристигна в Китай с доста интересен състав, а в него присъства именно 29-годишният плеймейкър.

Осемте прекарани сезона в тима на Шарлът Хорнетс изградиха характера на Уокър - тих, спокоен и непримирим. В скромния тим от Шарлът той се научи как да се справя с лидерството, как да води отбор, в който не присъства голяма звезда. С напредването на годините ролята му в състава се увеличаваше, като достигна звездни размери, които трудно биха се харесали на обикновения фен.

Най-голямата причина за това да бъде толкова пренебрегван бе посредственият отбор, в който той играеше. Шарлът от години се движи в подножието на осемте най-добри отбора в Източната конференция. “Стършелите” записаха едва две участия в плейофите в осемте години, в които Уокър е в отбора. Това сякаш преля чашата на търпението на плеймейкъра и той ще има нов отбор от следващия сезон - Бостън Селтикс.

Кемба пристигна мотивиран да даде всичко от себе си за САЩ на Мондиал 2019 в Китай. Той знаеше, че отборът ще води двубоите си без суперзвезда, защото той не се приема за такъв, макар че записа по средно 25.6 точки в последния си сезон с екипа на Хорнетс. За него не е важно дали ще вкарва по 3 или 30 точки на мач, той иска отборът да печели, иска да бъде полезен и да дава своите 100% във всеки мач.

За момента Уокър е тихият лидер на САЩ. Неговите 14.6 точки средно на мач водят отбора непобеден към заключителната фаза на турнира. Това е моментът, в който плеймейкърът може да покаже на света, че не трябва да бъде толкова подценяван и да донесе така исканото от всички американци злато от първенството.

ВАСИЛ НЕДЯЛКОВ

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти