Бейзболът и софтболът в България се обединяват, избират общ президент от трима кандидати

Бейзболът и софтболът в България се обединяват, избират общ президент от трима кандидати

                                                                          Снимка: ФотоБългария

Три години след като бяха направени първите сондажи за обединение на бейзбола и софтбола в България, двете съществуващи федерации взеха окончателно решение за сливане. Структурите, управляващи мъжката и женската дисциплина на американската игра у нас, свикаха съвместно изборно Общо събрание на 11 януари 2020 г., на което трябва да бъде гласуван общ управленски орган.

Кандидатите за президент на бъдещата Българска федерация по бейзбол и софтбол (БФБС) са трима. Желание и готовност да управляват декларираха президентът на настоящата софтболна федерация (БФС) Юрий Алкалай, президентът на КБС София Блус Стефан Бешков и президентът на КБС Атлетик Козлодуй Явор Андреев. Президентът на настоящата бейзболна федерация (БФБ) Ясен Неделчев няма да участва в надпреварата.

Така България ще последва глобалната тенденция за обединение на двете игри, които вече са разглеждани от МОК като един и същи спорт с различни направления. Това беше и целта на създаването на световната бейзболна и софтболна конфедерация (WBSC) през 2013 г. Резултатът от усилията на международните органи е включването на бейзбола и софтбола като допълнителни дисциплини в програмата на олимпийските игри в Токио '20.

Също така бейзболът и софтболът се връщат към корените си у нас. Американската игра се практикува организирано в България от края на 80-те години на ХХ век. Основите на федерацията са положени през 1988 г., когато първият създаден бейзболен клуб Академик (София) получава статут на ръководен орган от тогавашния Български съюз за физкултура и спорт (БСФС).

Още на следващата година администрацията прераства във формално сдружение, което получава името Българска федерация по бейзбол и софтбол (БФБС). Двата спорта се разделят през 1997 г., когато са регистрирани днешните БФБ и БФС.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти