Българка ще съдийства на софтболния турнир в Токио '20

Българка ще съдийства на софтболния турнир в Токио '20

Българката Мариана Принс-Атанасова получи най-голямото признание в кариерата си на софтболен съдия. Живеещата в Нидерландия 41-годишна дупничанка беше включена от световната конфедерация (WBSC) в списъка с общо десет арбитри, които ще ръководят мачове от олимпийския турнир по софтбол на игрите в Токио '20.

Атанасова е единствената жена от Европа и един от едва двама представители на Стария континент, получили наряд за софтболната надпревара на XXXII лятна олимпиада. Другият е италианският съдия Джанлука Маняни.Мариана е бивша софтболистка от националния отбор на България, за който играе през 90-те години на ХХ век. Състезателната й кариерата у нас преминава през три клуба – родния Дупница Девълс (1990-1997) и столичните София Блус (1998) и Академички (1999-2001).

Атанасова е завършила НСА "Васил Левски" с учителски и треньорски профил. От края на 2001 г. живее и работи в Нидерландия, където е омъжена за местния софтболен специалист Андре Принс. От същата година има лиценз за международен съдия по софтбол, а през 2015 г. получава първото си назначение на планетарен форум – световното първенство за девойки до 19 г. в САЩ.

Оттогава Мариана Принс се утвърждава като един от най-авторитетните софтболни съдии не само в Нидерландия, но и на континента. Ръководила е мачове на европейските първенства за жени в Италия '17 и Чехия '19 и на световното в Япония '18. През миналата година беше част от съдийския екип на олимпийската квалификация по софтбол в зона "Европа-Африка" в Утрехт (Нид).

След 12-годишно отсъствие бейзболът и софтболът се завръщат в олимпийската програма като допълнителни дисциплини в Токио '20. Игрите в японската столица (24 юли-9 август) ще започнат именно със софтболния турнир (22-28 юли), който ще стартира още преди официалната церемония по откриване. Ще участват шест отбора: Япония, САЩ, Италия, Мексико, Канада и Австралия.

СПИСЪК НА WBSC СЪС СЪДИИ ЗА ТОКИО 2020

Софтбол

директор – Робърт Стантън (Кан)

Мануел Товар Серано (Вен)

Хосе Чапато Сантяго (ПРико)

Кристина Дръм (САЩ)

Жьоневиев Годро (Кан)

Франсис Билингсли (Кан)

Джанлука Маняни (Ит)

Мариана Принс-Атанасова (Нид)

Ю Джилин (Кит)

Кайра Кокс (Авл)

Марк Портиъс (НЗел)

Бейзбол

директор – Густаво Родригес (САЩ)

Хорхе Ниебла Родригес (Куба)

Кевин Суийни (САЩ)

Тревър Грийв (Кан)

Чи Хуа-Уън (Тайв)

Хайро Мендоса (Ник)

Фернандес Дуарте Гаспар (Мекс)

Фабрицио Фабрици (Ит)

Едуин Ернандес (ПРико)

Трент Томас (Авл)

Марк Уинтърс (САЩ)

Канг Кванг-Хое (Кор)

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти