МОК включи Бейзбол 5 в програмата на младежките игри в Дакар '22

МОК включи Бейзбол 5 в програмата на младежките игри в Дакар '22

МОК одобри предложението на организационния комитет на младежката олимпиада в Дакар '22 да включи Бейзбол 5 в програмата на IV летни игри за спортисти под 18-годишна възраст. Решението беше взето на вчерашното заседание на изпълнителното бюро на олимпийското движение в централата в Лозана (Швейц).

Бейзбол 5 е най-новата разновидност на бейзбола и софтбола, която беше призната за официална дисциплина от световната конфедерация (WBSC) през 2018 г. На практика това е уличната версия на американската игра, като основната разлика при нея е, че не се изисква никаква екипировка освен топка и може да се практикува навсякъде."Включването на Бейзбол 5 в младежките олимпийски игри беше целта, която си поставихме от самото начало на този проект през 2017 г. Горди сме, че я постигнахме – коментира президентът на WBSC Рикардо Фракари. – Най-новата ни дисциплина преживява огромно развитие през последните години. Нейната достъпност ни помогна да разширим нашия спорт на глобално ниво."

Бейзбол 5 може да се приеме като "най-българската" от всички бейзболни дисциплини. България беше домакин на първото в историята балканско първенство в София през 2018 г., а отборът ни извоюва златните медали. През 2019 г. представителният ни тим спечели и втора титла – от игрите на неолимпийските спортове в Ейлат (Изр). Президентът на българската федерация по софтбол Юрий Алкалай пък е отговорникът за развитието на играта "5 на 5" на континентално ниво като вицепрезидент на европейската структура на WBSC.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти